Afgelopen zaterdag las ik in de krant een interview, waarin een zin stond, die mij raakte. Het was een interview met acteur Jacob Derwig. Hij vertelde; “ik heb heel hard moeten werken om te ontdekken hoeveel talent ik had”. Het is een mooie zin maar ergens ook heftig.
Ik werd geraakt door deze zin omdat “hard werken” ook een thema is in mijn eigen proces in het ondernemerschap. Als je maar hard werkt, dan doe je je best. Je kan niet meer doen dan je best.
Maar dat betekent wel dat je altijd hard moet werken, anders heb je je best niet gedaan. En dus ga je jezelf van alles opleggen wat je ‘moet’ doen.
Je vertelt jezelf allerlei dingen, die je moet doen. Omdat het zo hoort, omdat je zo bent opgevoed. Iedereen doet het, dus moet jij het ook zo doen.
Een aantal dingen die voorbij kunnen komen zijn:
Je weet dat wat je werk bij je past, en toch borrelt er van alles. Het loopt niet zoals je wil dat het gaat. Het voelt als een worsteling. Je bent jezelf aan het pushen. Het voelt echt als hard werken
Wat is hard werken?
Wat is dan eigenlijk hard werken? Veel uren maken? Veel fysiek bezig zijn?
Wij hadden thuis een bloemenkwekerij, waar het altijd hard werken was. Fysiek hard werken, vroeg opstaan, de hele dag in touw en vaak nog even in de avond doorgaan. Dat is mij met de paplepel ingegoten.
In mijn eigen werk zijn het geen fysieke werkzaamheden, dus is het niet hard werken. Dat was mijn overtuiging. Terwijl je echt uitgeput op de bank kan belanden als je de hele dag in je hoofd hebt gezeten.
Wat is dan eigenlijk hard werken? Wanneer weet je of je een talent ergens voor hebt?
Het zit niet in het werken zelf, het zit in de motivatie erachter.
Ik denk dat hard werken eerder de beleving is, dan dat het daadwerkelijk hard werken is. Als je veel uren maakt maar je doet iets waar je echt heel blij van wordt dan voelt het waarschijnlijk veel minder als hard werken, dan als je minder uren maakt en dingen doet omdat je het ‘moet’ doen.
Dat ‘moeten’ kan zowel door jezelf als door een ander opgelegd zijn. Vaak ‘moeten’ we heel veel van ons zelf, dan wordt het een worsteling. Dan wordt het hard werken.
Wanneer weet je of je een talent hebt?
Als ik voor mezelf spreek is dat ook jaren een worsteling geweest. Ik heb niet echt een talent, ik kan niet zingen, ik ben geen kunstenares, maar ik kan wel hard werken. Dat is wat ik mezelf jaren heb verteld. Hard werken om te voldoen aan de wensen van anderen. Mijn best doen, alles eruit halen wat erin zit.
De dingen waar ik goed in ben, tja, die heb ik gewoon, dat ben ik gewoon. Maar juist dat zijn je talenten. Een talent hoeft niet perse te zijn dat je goed kan zingen of acteren. Een talent kan ook zijn dat je goed kan luisteren naar andere mensen, dat je je kan inleven in een situatie van andere mensen.
Zodra je iets gaat doen met de dingen waar je goed in bent en die je eigenlijk voor lief neemt omdat je gewoon zo bent, dan pak je jouw talenten op. Dan voelt het ook niet als een worsteling of als hard werken. Dan doe je iets wat uit jezelf komt.
Laat je talent het werk doen
Zoals ik al aangaf is hard werken mij met de paplepel ingegoten. Daar ben ik enorm dankbaar voor, dat heeft mij gebracht tot waar ik nu ben. Toch heb ik besloten om het nu anders te gaan doen. Ik laat mijn talenten voor mij werken.
Hoe dan?
Het harde werken komt vanuit mijn hoofd. Ik moet van mezelf dingen doen, anders ben ik niet goed genoeg. Anders heb ik mijn best niet gedaan. Dan zijn anderen niet tevreden.
Nu ga ik de uitdaging aan om mijn hoofd uit te zetten en mijn gevoel te laten spreken. Daar zitten mijn talenten. Luisteren naar je gevoel is nog wel eens een uitdaging. Om goed te kunnen luisteren moet je even niets doen, even stil zijn in je hoofd. Het tegenovergestelde van hard werken, dat is iets wat ik van huis uit niet heb geleerd, maar het is juist wel efficiënt werken.
Efficiënt werken
Efficiënt werken door te even stil te zijn en te luisteren naar je gevoel, naar je lichaam. Daarmee kan je werken vanuit een flow. Het voelt niet meer als een worsteling, het voelt niet meer als hard werken. Maar je gaat ook sneller omdat je meteen bij de oplossing bent.
Mee denken met andere ondernemers, samen zoeken naar de beste oplossing voor deze ondernemer in plaats van het werk uit handen te nemen.
Wat heeft dit te maken met structuur?
Structuur is een middel om bij je gevoel te komen. Structuur is een middel om bij de kern te komen, om je talenten te ontdekken. Om stil te kunnen zijn in je hoofd, om te kunnen voelen wat jouw talenten zijn heb je rust in je hoofd nodig.
Zodra jouw werkplek, je computer en je mailbox een grote chaos is, krijg je nooit rust in je hoofd. Een opgeruimde werkplek is een opgeruimd hoofd. Dan is er ruimte om stil te zijn, om te luisteren naar jouw talenten.
Precies dat is mijn ontwikkeling geweest en dat is wat ik ook met jou als ondernemer kan doen. In een traject van een half jaar gaan we van chaos naar rust en ruimte om bij jouw talenten uit te komen. Je gaat weer voelen waar je blij van wordt, je gaat weer voelen welke werkzaamheden je zelf mag blijven doen en wat je mag uitbesteden.
Je gaat weer lekker werken zonder dat het voelt als een worsteling.
Wil jij dat ook?
In mijn gratis webinar “Leiderschap over je tijd” vertel ik hier nog meer over. Ik vertel hoe het voor mij werkt, ik geef je tips die je gelijk kan toepassen.
Meld je dan nu aan voor het gratis webinar.