Tijd is kostbaar | Structuur is een middel om grip te krijgen op je tijd. | Angelique Vijge structuurcoach

Tijd is kostbaar

Structuur, time management, de boel opruimen. Ja ja, ik weet het allemaal wel, structuur geeft overzicht in je werk bla bla bla. Ik weet dat het belangrijk is, ik heb al vaker een boek gelezen en een online programma gevolgd, maar het lukt mij gewoon niet in de praktijk.

Dit is wat ik veel om mij heen hoor. Dit is wat ik zelf ook jaren tegen mezelf heb gezegd. ” Ik ben nou eenmaal een chaoot”. Toch wil ik je vragen om er nog even bij stil te staan. Om het even te laten bezinken.

Tijd is kostbaar

Tijd is kostbaar, je leeft maar 1 keer. De tijd vliegt voorbij en we kunnen de klok niet meer terug draaien. Dus waar wil jij jouw kostbare tijd aan besteden? Waar wil jij jouw aandacht en focus opleggen? En als je dan terug kijkt naar afgelopen week, waar is in de praktijk jouw aandacht en tijd naar toe gegaan? Heb je gedaan wat je belangrijk vindt? Heb je gedaan waar je blij van wordt?

Of moet je eerlijk bekennen dat er toch wel veel tijd is opgegaan aan de waan van de dag. Heb je jouw mailbox geopend en voordat je er erg in had was er weer een halve dag voorbij.

Doe jij de dingen die jij echt belangrijk vindt? Of doe jij de dingen waarvan je vind dat je het moet doen. Doe jij de dingen wat anderen van je verwachten, of sterker nog, doe jij dingen waarvan je “denkt” dat anderen van jouw verwachten?

Batterij opladen

Afgelopen week zag ik bij het programma Jinek een gesprek over Burn out. Dat mensen die op hun tandvlees lopen en moe zijn, dat ze afspraken gaan afzeggen. Maar wat doen ze dan? Ze zeggen afspraken af in hun sociale omgeving. Die afspraak met vrienden of dat uitje naar de kroeg. Ze zijn te moe en moeten uitrusten. Ze gaan wel door met werken. Kortom, de dingen waar ze kunnen ontspannen en positieve energie kunnen ophalen zeggen ze af. En dat wat energie kost, daar gaan ze mee door. Dat vond ik een echte eye-opener. Uitrusten wil niet zeggen dat je “niets” moet doen, uitrusten wil zeggen dat je iets gaat doen waar je energie van krijgt. Wat de batterij weer kan opladen. Een avondje lachen met je vrienden laad je batterij meer op dan een avondje op de bank televisie kijken.

Structuur is een middel

Even weer terug naar structuur aanbrengen in je werk.

Structuur is een middel om te zorgen dat je batterij minder snel leeg loopt.

Structuur aanbrengen in je werk zorgt ervoor dat je beter kan focussen en zo meer gedaan krijgt op een dag.

Structuur aanbrengen in je mailbox geeft veel minder ruis en ga je over in de actie stand

Structuur kan je ook inzicht geven in je taken. Wat wil je zelf blijven doen en wat ga je uitbesteden. Zodat jij weer blij wordt van je werk.

Door structuur aan te brengen in je werk ga je efficiënter werken en krijg je grip op je tijd. Je bent minder snel afgeleid en kan je beter focussen op de taak waar je op dat moment mee bezig bent. Zo pak je de leiderschap over je tijd. Zo krijg je weer regie over je eigen leven.

Hoe dan?

Je kan nog zoveel boeken lezen en trainingen volgen, maar hoe ga je het toepassen. Je gaat om het “doen”, je mag ervaren wat je jou oplevert.

Er zijn een aantal manieren om te ontdekken hoe het voor jou gaat werken. Door op de eerste plaats even op jezelf af te stemmen en te voelen wat voor jou belangrijks is. De balans werk en privé, tijd voor jezelf, tijd voor dierbare mensen om je heen. Wat vind jij belangrijk, wat doe je nu en wat waar wil je naar toe.

Verder is het goed om je werkzaamheden nog even goed onder de loep te nemen. Waar krijg je energie van en wat kost je energie? Hoe is de verhouding tussen deze twee? Waarom doe je de dingen die je energie kosten?

In mijn gratis webinar “Leiderschap over je tijd” vertel ik hier nog meer over. Ik vertel hoe het voor mij werkt, ik geef je tips die je gelijk kan toepassen.

Vind jij het belangrijk om jouw tijd goed te besteden? Meld je dan nu aan voor het gratis webinar.