Tijd is kostbaar | Structuur is een middel om grip te krijgen op je tijd. | Angelique Vijge structuurcoach

Tijd is kostbaar

Ken je dat gevoel? Het lijkt wel alsof de dagen aan je voorbij vliegen. Je wordt wakker, checkt je telefoon, springt van afspraak naar afspraak, en voordat je het weet is het alweer avond. En terwijl je moe op de bank ploft, vraag je jezelf af: wat heb ik vandaag écht gedaan dat belangrijk was?

De waarheid is dat tijd onze meest waardevolle schat is. We kunnen meer geld verdienen, nieuwe spullen kopen, maar die verloren uren? Die krijg je nooit meer terug. Toch laten we ons steeds weer opslokken door de waan van de dag: scrollen door social media, eindeloze to-do lijstjes, en al die verplichtingen waar we eigenlijk geen “ja” tegen hadden willen zeggen. Herkenbaar?

Het leven lijkt steeds sneller te gaan, maar wat als ik je vertel dat je het tij kunt keren? Dat je meer grip kunt krijgen op je tijd, zodat je ruimte maakt voor de dingen die écht belangrijk voor je zijn?

Tijd is kostbaar: hoe houd je het vast?

Tijd is niet zomaar iets wat we hebben; het is iets wat we maken. Wanneer heb jij voor het laatst bewust gekozen om tijd te nemen voor wat jou gelukkig maakt? Misschien droom je van een lang boek lezen, een avond wandelen zonder haast, of gewoon even niets doen zonder schuldgevoel. Maar de realiteit is dat we vaak bezig zijn met “alles en iedereen” behalve onszelf.

En dat is niet jouw schuld. De wereld draait razendsnel, en het lijkt bijna een kunst geworden om te vertragen. Maar weet je wat? Je hoeft niet overal “ja” op te zeggen. Tijd maken voor wat jij belangrijk vindt begint bij keuzes durven maken. Dus waar wil jij jouw kostbare tijd aan besteden? Waar wil jij jouw aandacht en focus opleggen? En als je dan terug kijkt naar afgelopen week, waar is in de praktijk jouw aandacht en tijd naar toe gegaan? Heb je gedaan wat je belangrijk vindt? Heb je gedaan waar je blij van wordt?

Doe jij de dingen die jij echt belangrijk vindt? Of doe jij de dingen waarvan je vindt dat je het moet doen. Doe jij de dingen wat anderen van je verwachten, of sterker nog, doe jij dingen waarvan je “denkt” dat anderen van jouw verwachten?

Batterij opladen

Afgelopen week zag ik bij het programma Eva een gesprek over Burn out. Dat mensen die op hun tandvlees lopen en moe zijn, dat ze afspraken gaan afzeggen. Maar wat doen ze dan? Ze zeggen afspraken af in hun sociale omgeving. Die afspraak met vrienden of dat uitje naar de kroeg. Ze zijn te moe en moeten uitrusten, maar, ze gaan wel door met werken.

Kortom, de dingen waar ze kunnen ontspannen en positieve energie kunnen ophalen zeggen ze af. En dat wat energie kost, daar gaan ze mee door. Dat vond ik een echte eye-opener. Uitrusten wil niet zeggen dat je “niets” moet doen, uitrusten wil zeggen dat je iets gaat doen waar je energie van krijgt. Wat de batterij weer kan opladen. Een avondje lachen met je vrienden laad je batterij meer op dan een avondje op de bank televisie kijken.

Structuur is een middel

Veel mensen krijgen weerstand als het gaat om structuur en planning. Ze denken dat ze niet meer creatief kunnen zijn, geen eigen inbreng meer hebben. Structuur is geen perfectie, structuur is een middel.

Structuur is een middel om overzicht aan te brengen in je werk ga je efficiënter werken en krijg je grip op je tijd. Je bent minder snel afgeleid en kan je beter focussen op de taak waar je op dat moment mee bezig bent. Zo pak je de leiderschap over je tijd. Zo krijg je weer regie over je eigen leven.

Hoe dan?

Zo zorg je dat tijd in jouw voordeel werkt. Hier zijn een paar simpele manieren om meer waarde uit je tijd te halen:

1. Zeg bewust “nee”. Durf te kiezen. Je hoeft niet overal bij te zijn, en mensen waarderen je meer als je duidelijk bent over je grenzen.

2. Plan je rustmomenten. Blokkeer tijd in je agenda voor jezelf, net zoals je dat voor werkafspraken doet. Die momenten zijn heilig!

3. Stel prioriteiten. Wat is écht belangrijk? Maak een lijstje van de dingen die je vandaag gedaan wilt krijgen en begin met wat het meeste impact maakt.

4. Geniet van het moment. Hoe vaak zitten we met ons hoofd al bij de volgende taak? Adem diep in, kijk om je heen, en wees aanwezig.Je kan nog zoveel boeken lezen en trainingen volgen, maar hoe ga je het toepassen. Je gaat om het “doen”, je mag ervaren wat je jou oplevert.

Verder is het goed om je werkzaamheden nog even goed onder de loep te nemen. Waar krijg je energie van en wat kost je energie? Hoe is de verhouding tussen deze twee? Waarom doe je de dingen die je energie kosten?

Het gaat erom dat je bewust kiest hoe je jouw tijd besteedt. Als je dat doet, voelt geen minuut meer als verspild.

En nu? Neem het moment terug

Dit blog is jouw reminder: tijd is kostbaar. Maar je hebt meer controle dan je denkt. Maak vandaag nog één kleine verandering. Misschien zeg je “nee” tegen een uitnodiging die niet goed voelt. Of je kiest ervoor om even helemaal niets te doen. Wat het ook is: begin nu.

En onthoud, tijd is niet je vijand. Het is je bondgenoot – als je leert het voor je te laten werken.

Structuurgesprek

Kan jij wel wat hulp gebruiken als het gaat om structuur aanbrengen? Wil jij direct stappen zetten in de juiste richting?

Boek dan een structuurgesprek. Tijdens een structuurgesprek gaan we samen kijken waar je tegenaan loopt. Wat zijn de momenten dat je afgeleid bent? Heb je al eerder dingen of methodes met timemanagement gedaan? Hoe was dit voor jou? Door je bewust te worden van je huidige manier van werken en te kijken waar je blijft hangen kan je stappen zetten.

Daarna gaan we kijken wat wel werkt voor jou. Als structuurcoach geef ik je geen pasklare tips of adviezen, we gaan samen op zoek naar een systeem dat bij jou past.

Een structuurgesprek duurt 1,5 uur.


Grip op je e-mail

Meer focus, minder chaos

  • Hoe je ervoor zorgt dat je minder afgeleid bent
  • Mappenstructuur, wat werkt wel en wat niet
  • De e-mailworkflow zorgt dat jouw mailbox overzichtelijk
  • Waar bewaar je belangrijke mailtjes en zodat je ze eenvoudig terug vindt