Papier of digitaal? Welke planner gebruik jij?

Papier of digitaal? Welke planner gebruik jij?

Papier is zo ouderwets. Je hebt toch een telefoon, daar kan je alles lekker makkelijk op bijhouden. Toch? Ja ja, ik zal het ook maar eens proberen. Maar ja, pfff ik ben niet zo digitaal. Ah joh, dat is even wennen maar dat komt goed.

Alex, een ambitieuze ondernemer die droomde van succes. Hij besloot zijn leven te organiseren met behulp van een digitale agenda. De digitale wereld beloofde efficiëntie en gemak, maar al snel kwam Alex erachter dat het niet zo simpel was.

Zijn digitale agenda werd al snel een chaos. Meldingen verstoorde zijn concentratie en verleidden hem tot afleidingen op sociale media. Dubbele afspraken ontstonden als gevolg van synchronisatieproblemen tussen apparaten.

In de digitale wirwar verloor Alex het gevoel van controle. Zijn deadlines naderden, maar belangrijke taken glipten door de mazen van de digitale agenda. Stress en verwarring sloegen toe.

Op een dag ontmoette Alex een oude vriend, Sarah, een succesvolle onderneemster. Ze stelde voor om te lunchen en hun ervaringen te delen. Terwijl ze een charmante papieren planner uit haar tas haalde, vertelde Sarah hoe ze haar drukke leven effectief organiseerde.

Alex was gefascineerd door de eenvoud en visuele aantrekkingskracht van de papieren planner. Sarah legde uit hoe ze haar taken en afspraken opschreef, prioriteerde en ze met kleuren codeerde voor snelle herkenning.

Intrigerend door Sarah’s succes, kocht Alex een papieren planner en ging aan de slag. Hij ontdekte dat het fysiek schrijven zijn geheugen verbeterde en hem hielp gefocust te blijven. De planner gaf hem een gevoel van voldoening bij het afvinken van voltooide taken.

Binnen de kortste keren ervoer Alex een positieve verandering. Hij kreeg grip op zijn planning, zijn stressniveaus daalden en hij werd productiever. De papieren planner werd een trouwe metgezel in zijn succesreis.

Voordelen van een papieren planner

Hoewel digitale agenda’s handig en veelzijdig kunnen zijn, hebben papieren planners nog steeds unieke voordelen die sommige mensen toch echt prettiger vinden:

 1. Visuele en tastbare ervaring: Papieren planners bieden een fysieke en tastbare ervaring. Veel mensen geven de voorkeur aan het schrijven met pen op papier omdat het hen helpt beter te onthouden en zich meer betrokken te voelen bij hun planning.
 2. Minimalistisch en vrij van afleiding: Een papieren planner is doorgaans vrij van afleidingen zoals meldingen, advertenties of andere apps, waardoor je je beter kunt concentreren op je planning en taken.
 3. Creatieve expressie: Met een papieren planner kun je tekenen, kleuren, stickers gebruiken en op andere creatieve manieren je planner personaliseren. Tevens maak je gebruik van de voordelen van schrijven. Ik heb hier al eens een blog over geschreven; De kracht van schrijven.
 4. Geen batterij of technische problemen: Een papieren planner heeft geen stroombron nodig en zal nooit worden beïnvloed door technische storingen, zoals een lege batterij of app-crashes.
 5. Overzicht op de lange termijn: Een papieren planner maakt het gemakkelijk om lange-termijnplanning en doelstellingen te visualiseren, omdat je alle pagina’s naast elkaar kunt zien.
 6. Offline toegang: Met een papieren planner kun je je planning altijd en overal raadplegen, zonder afhankelijk te zijn van internetverbindingen of apparaten.
 7. Vermindering van schermtijd: Als je al veel tijd voor schermen doorbrengt, kan het gebruik van een papieren planner helpen om wat schermtijd te verminderen en zo mogelijke gezondheidsproblemen te voorkomen, zoals vermoeide ogen.
 8. Betere focus en geheugen: Studies suggereren dat fysiek schrijven het geheugen en de cognitieve verwerking kan verbeteren, wat kan leiden tot betere focus en productiviteit.
 9. Privacy en beveiliging: Een papieren planner heeft minder kans om gehackt te worden of het slachtoffer te worden van cyberaanvallen, waardoor je persoonlijke gegevens beter beschermd blijven.

Voordelen digitale planner

Digitale planners bieden diverse voordelen waar veel mensen gebruik van maken:

 1. Toegankelijkheid en synchronisatie: Digitale planners zijn beschikbaar op meerdere apparaten, zoals smartphones, tablets en computers.
 2. Meldingen en herinneringen: Digitale planners kunnen meldingen en herinneringen instellen voor afspraken, waardoor je minder kans hebt om iets te vergeten.
 3. Efficiënt zoeken: Met digitale planners kun je snel en gemakkelijk zoeken naar specifieke informatie, zoals een bepaalde afspraak of taak.
 4. Cloud-opslag en back-up: Je digitale planner is meestal veilig opgeslagen in de cloud, waardoor je gegevens niet verloren gaan als je je apparaat verliest of beschadigt.
 5. Integratie met andere apps: Digitale planners kunnen worden geïntegreerd met andere apps en tools, zoals e-mails, notitie-apps en takenbeheerders, om een naadloze workflow te creëren.
 6. Milieuvriendelijk: Het gebruik van een digitale planner vermindert de behoefte aan papier en helpt zo het milieu te sparen.
 7. Gegevensanalyse: Sommige digitale planners bieden inzichtelijke rapporten over je tijdsbesteding en productiviteit, waardoor je je planning en prestaties kunt verbeteren.

Digitaal en papieren planner

De voordelen van de papieren planner maakte dat ik mijn eigen planner heb ontwikkeld. Zelf werk ik met de combinatie van beide, een digitale planner om mijn afspraken in te zetten en een papieren planner om al mijn taken voor de dag overzichtelijk te houden.

Het uiteindelijke besluit hangt af van persoonlijke voorkeuren en behoeften. Sommige mensen kunnen, net als ik, er ook voor kiezen om beide te gebruiken, zo profiteer je van de sterke punten van elk systeem.

Ben jij nog op zoek naar een manier die bij jou past? Weet jij niet goed hoe jij jouw planning op orde kan krijgen? Wil jij graag hierover sparren? Laten we kennismaken en ik kijk met je mee om zo te ontdekken welke manier voor jou het beste werkt.


E-book Grip op je e-mail | Angelique Vijge Structuurcoach