Schrijven | Angelique Vijge - Professional Organizer

De kracht van schrijven

Schrijven kan je echt zoveel brengen. Iets lekker van je afschrijven wordt echt nog onderschat. Vaak denk je, dat je wel weet, wat je allemaal moet doen, of hoe het er allemaal uit moet zien. Je kan het wel onthouden.

Schrijven is iets wat ik echt regelmatig doe. Als ik voel dat er veel speelt, dat ik veel werkzaamheden te doen heb of dat er veel dingen in mijn omgeving spelen wat mij emotioneel bezig houden dan ga ik altijd schrijven.

Rust in je hoofd

Lig jij ook wel eens in bed 100 keer heen en weer te draaien? Je kan niet slapen omdat de meest stomme dingen in je hoofd blijven spoken. Je bent aan het piekeren en je blijft hetzelfde riedeltje maar herhalen. Je wordt helemaal gek van jezelf.

Als je niet kan slapen, omdat er iets is wat je bezig houdt, doe dan je lampje aan, pak een kopje thee voor jezelf en ga opschrijven wat er allemaal in je hoofd zit. Dat zijn meestal de dingen die je op dat moment dwars zitten. Het kan zijn dat er iets is voorgevallen wat je niet leuk vind of dat je iets moet doen wat je spannend vind. Schrijf alles heel letterlijk op, alsof je een brief aan iemand schrijft. Iemand die nog geen idee heeft wat er speelt, als je aan iemand moet uitleggen wat er aan de hand is dan moet je van vooraf aan beginnen. Dat zorgt ervoor dat je geen kleine dingen vergeet. Deze brief kan je daarna lekker verscheuren en in de prullenbak gooien. Je zult zien dat het oplucht en dat je daarna lekker in slaap valt. De volgende dag beleef je het vaak heel anders dan die avond in bed.

Braindump

Als het alleen om taken gaat die je nog moet doen, maak dan een eenvoudige braindump. Een to-do lijst, daar hoef je niet een hele brief aan te wijden. Dat kan bijvoorbeeld in deze planner. Doordat je het in je planner zet planner zet kan je het ook altijd terug vinden. Als alles op papier staat, dan zie je ook waar jouw prioriteiten liggen. Wellicht denk je nu, maar ik doe alles digitaal, dat is geen probleem, toch is het fijn om af en toe met pen en papier van je af te schrijven.

Inspiratie

Schrijven is ook een goed middel om inspiratie op te doen. Je hebt een idee in je hoofd, je hebt het plaatje helemaal voor je. Maar dan…. je blijft een beetje rondjes draaien met dat idee, je komt niet echt verder, zodra het op papier staat kan je het loslaten. Door je idee op te schrijven krijg je letterlijk en figuurlijk ruimte in je hoofd, ruimte voor nieuwe ideeën. Zo kan je een plan veel helderder maken. Je zult zien dat je dan weer aanvullende ideeën krijgt om de volgende stappen te zetten. Je kan er ook voor kiezen om dit samen met iemand te doen. Schrijf het op, ga samen lekker sparren, ook die ideeën schrijf je op en je zult zien dat je echt weer stappen kan zetten.

Dankbaarheid

Aan het einde van de dag kan je nog even opschrijven waar je dankbaar voor bent. Daardoor focus je op de dingen die goed gingen die dag. Ons brein is vaak gefocust op dat wat niet goed ging. Als je daarmee naar bed gaat blijft dat hangen. Door even op te schrijven wat goed ging die dag, sluit je de dag positief af.

Wie schrijft die blijft

Wie kent het niet, deze eeuwen oude uitdrukking; “Wie schrijft, die blijft”. Ook al leven we in een digitaal tijdperk, ik ben er van overtuigd dat schrijven met pen en papier nooit zal verdwijnen. Schrijven is de manier om meer rust in je hoofd te krijgen. In mijn coachtrajecten geef ik ook regelmatig de opdracht om je emoties van je af te schrijven of om even een praktische braindump te doen.

Zit jouw hoofd ook zo vol? Kan jij wel wat ondersteuning gebruiken? Boek dan een gratis kennismakingsgesprek.