Gevoelig of hooggevoelig | Angelique Vijge Structuurcoach

Gevoelig of hooggevoelig?

Hooggevoelig, is dat ook weer zo’n stempel wat je op mensen kan plakken? Wat houdt het precies in en wanneer weet je of je hooggevoelig bent?

Er zijn tegenwoordig nogal wat termen bij gekomen, je zou bijna denken dat er geen “gewone” mensen meer zijn. Maar ja, wat is “gewoon”? Ieder mens is uniek met zijn eigen karaktertrekken. Het kan soms wel fijn zijn als je jezelf ergens in herkent. Dat je begrijpt hoe en waarom je soms ergens wel of niet op reageert. Daarbij gaat het natuurlijk niet om hoe je overkomt bij anderen maar hoe jij je van binnen voelt. Als je aan de buitenkant één en al rust uitstraalt wil nog niet zeggen dat jij dat ook zo van binnen voelt.

Ik ben geen expert op het gebied van hooggevoeligheid, ik kan alleen maar uitgaan van mijn eigen ervaring en mijn eigen gevoel. Ik heb altijd wel geweten dat ik een gevoelsmens ben, maar hoe ik hiermee om moest gaan heb ik echt in de praktijk moeten leren. Ik ben jaren opzoek gegaan naar iets wat nu echt bij mij past maar ik maakte voornamelijk keuzes vanuit mijn hoofd. Hierdoor heb ik veel verschillende dingen gedaan en kreeg ik vaak een onrustig gevoel in mijn lijf. Ik moest er al snel weer op terugkomen dat dit niet het juiste pad voor mij was. Ik heb overigens nergens spijt van, want van iedere ervaring leer je weer veel over jezelf. Stukje bij beetje heb ik geleerd om op mijn gevoel te gaan vertrouwen.

Overprikkeld

Als je een gevoelsmens bent, heb je vaak ook last van teveel prikkels. Hierdoor kan je sneller moe worden of je krijgt andere klachten. Je wilt je werk graag goed doen, je wilt de ander een plezier doen, je bent opzoek naar bevestiging, zonder dat je het in de gaten hebt ga je zo weer over je eigen grens. Als ik over mijn grens ging wordt ik altijd ziek, als kind was dat al zo bij spannende uitjes met de familie. Tegenwoordig uit zich dat vaak in migraine.

Gevoelig of hooggevoelig? Als je een gevoelsmens bent, ben je dan ook meteen hooggevoelig? Los van het stukje erkenning en herkenning maakt het denk ik niet zoveel uit of ik gevoelig of hooggevoelig ben. Het gaat erom dat je leert omgaan met je gevoel en dat je leert om er naar te luisteren. Daar zit nu ook meteen het probleem. Onze maatschappij is heel erg gericht op relativeren en beredeneren, je gevoel kan je soms gewoon niet uitleggen.

Als ik toch een kort onderzoek doe kom ik tot de volgende conclusie.

Gevoeligheid en Hooggevoeligheid

Gevoelig en hooggevoelig zijn termen die vaak door elkaar worden gebruikt, maar er zijn belangrijke verschillen tussen de twee. Het begrijpen van deze verschillen, en het herkennen van de symptomen die bij deze gevoeligheden horen, kan helpen om jezelf beter te begrijpen en om je dagelijks leven op een harmonieuze manier in te richten. In deze blog duiken we dieper in op wat gevoeligheid en hooggevoeligheid precies zijn, hoe je ze kunt herkennen en wat de verschillen zijn.

Wat is Gevoeligheid?

Gevoeligheid, in algemene zin, betekent dat iemand extra gevoelig kan zijn voor bepaalde prikkels, emoties of situaties. Gevoelige mensen zijn vaak empathisch, kunnen gemakkelijk emoties van anderen aanvoelen, en reageren vaak sterk op omgevingsfactoren zoals geluid, licht of drukte. Ze merken subtiele veranderingen op en worden sneller geraakt door ervaringen. Deze gevoeligheid kan zowel fysiek (reactie op geluiden, licht, of texturen) als emotioneel zijn (sterke emotionele reacties op bijvoorbeeld kunst, films, of muziek).

Wat is Hooggevoeligheid?

Hooggevoeligheid, ook wel Highly Sensitive Person (HSP) genoemd, gaat een stap verder dan gevoeligheid. Het is een aangeboren persoonlijkheidskenmerk waarbij de hersenen meer informatie en prikkels verwerken dan gemiddeld. Hooggevoelige mensen hebben een diepgaande verwerking van alle informatie die binnenkomt, wat betekent dat ze extra aandacht geven aan details en subtiele signalen oppikken die anderen mogelijk missen. Door deze diepgaande verwerking kunnen zij sneller overweldigd raken door prikkels en ervaren ze vaak de behoefte aan rust en herstel na sociale situaties of drukke omgevingen.

Verschil tussen Gevoelig en Hooggevoelig

Hoewel gevoeligheid en hooggevoeligheid op elkaar lijken, zijn er belangrijke verschillen die het vermelden waard zijn:

Intensiteit van de prikkelverwerking: Gevoelige mensen reageren op prikkels, maar hooggevoelige mensen ervaren prikkels vaak intenser en hebben meer tijd nodig om deze te verwerken.

Diepgang van verwerking: Hooggevoelige mensen verwerken informatie dieper en zijn geneigd om overal een betekenis aan te geven. Ze analyseren vaak elke situatie grondig, terwijl iemand die gevoelig is dit niet per se hoeft te doen.

Mate van overprikkeling: Hooggevoelige personen worden sneller overweldigd door sociale interacties, drukke omgevingen of heftige emoties en hebben daardoor vaker behoefte aan tijd alleen om weer op te laden.

Bewustzijn van subtiele details: Hooggevoelige mensen merken subtiele details op die vaak anderen ontgaan, zoals een kleine verandering in toon, gezichtsuitdrukking of lichaamstaal van anderen.

Symptomen van Gevoeligheid en Hooggevoeligheid

Hieronder volgt een overzicht van symptomen die bij gevoeligheid en hooggevoeligheid kunnen horen. Herken je jezelf in een aantal van deze symptomen, dan kan het zijn dat je gevoelig of hooggevoelig bent.

Symptomen van Gevoeligheid

  • Snel geraakt door andermans emoties of stemming
  • Moeite hebben met harde geluiden, fel licht en drukke omgeving
  • Intens kunnen genieten van kunst, muziek of natuur
  • Sneller vermoeid raken na sociale interacties

Symptomen van Hooggevoeligheid

  • Diep nadenken over situaties, zelfs na afloop
  • Moeite met het verwerken van meerdere prikkels tegelijk
  • Regelmatig behoefte aan tijd alleen of in stilte om weer op te laden
  • Sterk bewustzijn van veranderingen in de omgeving
  • Gevoel van ‘overweldiging’ bij intense prikkels of emoties
  • Snel geraakt door onrechtsvaardigheid
  • Fysieke reacties zoals hoofdpijn, vermoeidheid of spanning na drukke dagen

Hooggevoeligheid in het dagelijks leven

Hooggevoeligheid kan een uitdaging zijn, maar het heeft ook veel voordelen. Hooggevoelige mensen zijn vaak creatief, zorgzaam, en kunnen goed luisteren. Door hun empathie en gevoeligheid zijn ze vaak een bron van troost voor anderen. Het belangrijkste is dat je leert om je grenzen te herkennen en te bewaken. Voor hooggevoelige personen is het essentieel om zichzelf regelmatig rust te gunnen en bewust om te gaan met hun energie. Activiteiten zoals meditatie, mindfulness, natuurwandelingen en het bijhouden van een dagboek kunnen helpen om balans te vinden en stress te verminderen.

Praktische tips voor hooggevoelige mensen

Hier zijn enkele tips die hooggevoelige mensen kunnen helpen om beter om te gaan met hun gevoeligheid:

  • Stel grenzen: Wees duidelijk over wat je aankan en wat niet. Leer ‘nee’ zeggen zonder schuldgevoel.
  • Neem regelmatig pauzes: Plan momenten in je dag in waarin je even kunt ontspannen en opladen.
  • Creëer een rustige omgeving: Zorg voor een rustgevende plek thuis, vrij van overbodige prikkels.
  • Doe aan lichaamsbeweging: Yoga, wandelen of een andere vorm van milde beweging kan helpen om stress te verminderen.
  • Zoek gelijkgestemden: Andere hooggevoelige personen kunnen een waardevol netwerk zijn voor steun en begrip.
Gevoelig of hooggevoelig Angelique Vijge

Conclusie

Gevoeligheid en hooggevoeligheid zijn eigenschappen die je leven op verschillende manieren kunnen beïnvloeden. Door inzicht te krijgen in deze eigenschappen, kun je leren om beter om te gaan met de uitdagingen en juist de voordelen ervan te benutten. Als je herkent dat je hooggevoelig bent, neem dan de tijd om te ontdekken wat voor jou werkt, zodat je kunt leven op een manier die je energie in balans houdt en je welzijn ondersteunt.

Structuur in je dag

Structuur is voor mij de oplossing. De chaos van alles aan willen pakken, je steeds aan willen passen aan de wens van anderen heeft nu plaats gemaakt voor een overzichtelijke manier van werken, werken voor mijzelf. Overzicht geeft mij rust in mijn hoofd, ik kan daardoor beter luisteren naar mijn gevoel. Gestructureerd werken is een noodzaak geworden voor mij. Dan is het nog belangrijk om mijn grens in de gaten te blijven houden. Als ik na een drukke dag een wijntje wil drinken komt deze 3x zo hard aan en heb ik nog vaak alsnog migraine, met vallen en opstaan kom ik er wel. Luisteren naar je lichaam, het klinkt altijd zo makkelijk, maar in de praktijk is het best een uitdaging.

Ben jij ook een gevoelsmens? Voel jij je ook vaak overspoeld door alles wat je nog te doen hebt?

Boek dan een gratis structuurgesprek met mij. Ik geef je tips en advies over hoe je meer rust in je hoofd kan krijgen.