Prestatiegericht of doelgericht? | Angelique Vijge

Van prestatie naar doelgericht voor meer rust

Ben jij prestatiegericht of doelgericht? Maandagochtend, de week begint. Eigenlijk een moment waarop je de neiging hebt om meteen ‘aan’ te gaan staan.

Afgelopen weekend luisterde ik naar een podcast en daarin kwam heel kort voorbij het verschil tussen prestatiegericht en doelgericht zijn. Dat was voor mij weer een mooie eye opener, want we zeggen vaak niet dat we prestatiegericht zijn en we vinden dat misschien ook niet. Maar toch doen we het in de praktijk vaak wel.

In deze blog neem ik je mee in het verschil tussen prestatiegericht zijn en doelgericht zijn en hoe deze inzichten je kunnen helpen om meer rust te vinden.

Verschil prestatiegericht en doelgericht

Prestatie gericht zijn houdt in dat je voornamelijk gefocust bent op het leveren van een goede prestatie, ongeacht of er sprake is van een specifiek doel. Dit kan leiden tot stress en burn-out als je jezelf voortdurend onder druk zet om steeds beter te presteren. Aan de andere kant, bij doel gericht zijn ligt de nadruk op het behalen van een specifiek doel en het nemen van acties om dat doel te bereiken.

Stel je wilt 5 kilo afvallen en je hebt je voorgenomen om te gaan hardlopen of wandelen. Nu kan je zeggen dat het afvallen je doel is. Je installeert een app op je telefoon en je gaat lopen. Nader hand kijk je hoever je gelopen hebt, hoe hard je gelopen hebt, maar vooral hoeveel calorieën je hebt verbrand. Nu kan je tevreden zijn of je baalt omdat het niet goed genoeg is. Je laat je gevoel bepalen door de prestatie van dat moment.

Maar waarom wil je afvallen? Wil je meer energie? Wil je lekkerder in je vel zitten? Dan is dat je doel. Om dit doel te bereiken kan je gaan hardlopen of wandelen maar laat de prestatie daarvan los. Stel je gaat wandelen in het bos, zonder een app die mee draait. Je geniet van de natuur van de vogels die fluiten. Je komt met een goed gevoel thuis. Er is geen app die bepaald of jij het goed hebt gedaan of niet. Wandelen is je middel om je doel te behalen zonder dat daar een prestatie aan vast hangt.

Rust in je hoofd

Als je prestatiegericht zijn aanpast naar doelgericht zijn, kan dit je helpen om meer structuur te geven aan je dagelijkse activiteiten en geeft je een gevoel van richting en focus.

Het is belangrijk om te erkennen dat het stellen van doelen en het nemen van acties om deze doelen te bereiken ons kan helpen om meer rust te vinden in ons dagelijks leven. Het helpt ons om ons te concentreren op wat echt belangrijk is en om onze energie en tijd effectiever te gebruiken. Door jezelf specifieke doelen te stellen, kun je jezelf een gevoel van voldoening geven als je deze doelen bereikt.

Tegelijkertijd is het ook belangrijk om te beseffen dat het stellen van doelen niet ten koste mag gaan van onze gezondheid en welzijn. Het is goed om af en toe een stap terug te doen en te ontspannen, zodat je je energie en focus kunt herstellen. Zoek naar manieren om meer rust te vinden in je dagelijks leven, zoals meditatie, yoga of andere ontspanningstechnieken.

Als drukke ondernemende vrouw heb je vaak de neiging om jezelf voortdurend onder druk te zetten om steeds beter te presteren. Maar door je te richten op het behalen van specifieke doelen en tegelijkertijd te zorgen voor onze gezondheid en welzijn, kunnen we meer rust en balans vinden in ons leven. Het is belangrijk om een ​​gezonde balans te vinden tussen prestatiegericht zijn en doelgericht zijn, zodat we het beste uit onszelf kunnen halen en tegelijkertijd kunnen genieten van ons dagelijks leven.

Dag van de Arbeid

Nu kan je doelen maken voor de lange termijn, maar je kan ook doelen maken voor de korte termijn. Wat is je doel voor vandaag? Wat wil je vandaag doen zodat je aan het einde van de dag een goed gevoel hebt? Wat zijn jouw prioriteiten voor vandaag.

Het is vandaag 1 mei. Dag van de Arbeid. Een mooi moment om juist deze dag te beginnen met een wandeling in het bos.

Hoe ziet jouw ideale dag eruit? Sta even stil bij, wat vandaag belangrijk is, in plaats van meteen ‘aan’ te gaan staan.

Kan jij wel wat hulp gebruiken om je doelen helder te krijgen? Boek dan een gratis kennismakingsgesprek.