Opstarten na je vakantie | Angelique Vijge structuurcoach

Opstarten na je vakantie? Zo pak je het aan

Vakantie!! Heerlijk, ik was er zo aan toe. De weken voor de vakantie ben je altijd extra druk. Gedurende drie weken – of zelfs langer voor sommigen – ligt het werk stil. Daar moet je wel wat voorbereidingen voor treffen. Dat vergt de nodige voorbereidingen. Je kunt niet zomaar je kantoor achter je dichttrekken.

Je moet al wat werk van te voren afmaken, mensen op de hoogte brengen dat je even niet bereikbaar bent en ondertussen ben je al bezig met de voorbereidingen voor de vakantie. Wassen, boodschappen, lijstje maken wat je allemaal mee moet nemen. Toch nog even een nieuwe jurk of bikini, dus even snel de stad in voor iets leuks.

Ontspannen

Maar dan is het zo ver. Vakantie!!

In het verleden had ik er nog wel eens moeite mee om mijn draai te vinden in de vakantie. Ik had moeite met loslaten, het koste me altijd een paar dagen om echt te kunnen ontspannen. Het werk uit mijn hoofd te zetten.

Deze keer was anders. Ik ben vanaf dag één in de vakantiemodus gestapt. De laptop ging dicht en bleef dicht. Ik ging zwemmen, genoot van de zon en las een boek dat al een tijdje op mijn e-reader stond te wachten. Een roman, bewust gekozen om even te ontsnappen aan de wereld van persoonlijke ontwikkeling en ondernemen. Ik dompelde mezelf onder in de wereld van het boek.

Ik genoot van de omgeving, zwierf door schilderachtige plaatsjes, wandelde langs boulevards en smulde van lekker eten, cocktails en wijn. Precies zoals een zomervakantie hoort te zijn.

Eerlijk is eerlijk, na 10 dagen was ik klaar voor de volgende stap. Langzaam keerde mijn gedachten terug naar huis en begon ik te verlangen naar mijn routine. Eenmaal thuis moesten er nog wat huishoudelijke klusjes worden afgerond en aandacht worden besteed aan taken waar je normaal gesproken niet aan toe komt. Het huis opruimen, administratie ordenen.

Herken je dat? Je neemt je voor om deze keer niet meer in dezelfde val te trappen en regelmatig op te ruimen en mijn administratie bij te houden.

Opstarten

Dan komt ook dat moment dat je je werk weer moet oppakken. Dat is nog wel een dingetje. Je hoofd gaat weer ‘aan’ met alles wat je moet doen. Het hele riedeltje begint weer van voor af aan.

Op tijd opstaan, de hond uitlaten, nog even een wasje in de wasmachine. Zijn er nog voldoende boodschappen in huis?

En dan je weer gaan installeren achter de computer, deze is 3 weken niet aan geweest voor je werk dus

 • je weet dan je mailbox is ontploft.
 • er zijn veel vragen te beantwoorden
 • je administratie is blijven liggen
 • je agenda stroomt weer vol met afspraken.

De moed zakt je al weer in de schoenen en de stress voel je al weer opkomen. Zoveel werk wat opeens weer op je afkomt. Wat gaat zo’n vakantie toch snel voorbij. Kon je er nog maar een weekje achter aan plakken. De overgang van de volledige ontspanning van de vakantie naar volledig ‘aan staan’ en focus op je werk is groot. Verstand op 0, blik op oneindig en gewoon beginnen.

Je stort je op de berg met werk en voor dat je het weet gaat alles weer op de oude manier zoals je altijd hebt gedaan.

Anders doen

Weet je nog? ‘Na de vakantie ga ik het anders doen. Ik laat mezelf niet meer zo gek maken. Ik ga gestructureerder aan het werk’. Tja, maar waar moet je beginnen? Hoe dan?

Tips om op te starten na je vakantie

Het kan soms lastig zijn om weer in het werkritme te komen na een ontspannende vakantie. Hier zijn enkele tips om je te helpen soepel op te starten:

 1. Plan je terugkeer: Probeer je vakantie zo te plannen dat je nog een dag of twee hebt voordat je weer aan het werk gaat. Dit geeft je de kans om thuis te komen, uit te pakken, bij te komen van je reis en je voor te bereiden op je eerste werkdag.
 2. Check je e-mails en agenda: Neem de tijd om je e-mailinbox door te nemen en je agenda te bekijken voordat je weer aan het werk gaat. Zo ben je op de hoogte van eventuele belangrijke updates en afspraken.
 3. Prioriteer taken: Maak een lijst van taken die je moet oppakken zodra je terugkomt. Bepaal welke taken urgent zijn en welke iets meer tijd kunnen wachten. Dit helpt je om je taken effectief te beheren.
 4. Begin rustig: Begin je eerste werkdag met wat lichtere taken. Dit helpt je om weer in het werkritme te komen zonder meteen overweldigd te raken.
 5. Creëer een overzicht: Maak een overzicht van projecten en taken die je moet oppakken. Dit kan je helpen om je doelen en prioriteiten helder te houden.
 6. Pauzeer regelmatig: Neem gedurende de dag regelmatig korte pauzes om jezelf op te frissen. Dit kan je productiviteit en concentratie ten goede komen.
 7. Communiceer met collega’s: Praat met je collega’s over wat er tijdens je afwezigheid is gebeurd en of er belangrijke ontwikkelingen zijn geweest. Dit helpt je om weer op één lijn te komen met het team.
 8. Stel realistische doelen: Wees realistisch over wat je kunt bereiken op je eerste werkdag(en). Overlaad jezelf niet met te veel taken, maar stel haalbare doelen.
 9. Zorg voor jezelf: Vergeet niet om goed voor jezelf te zorgen, zowel fysiek als mentaal. Voldoende slaap, gezonde voeding en wat ontspanning kunnen je helpen om weer in een positieve mindset te komen.
 10. Reflecteer op je vakantie: Neem even de tijd om terug te denken aan je vakantie en de positieve ervaringen die je hebt gehad. Dit kan helpen om je energie en motivatie op te laden.

Onthoud dat het normaal is om even tijd nodig te hebben om weer in het werkritme te komen na een vakantie. Geef jezelf de ruimte en wees geduldig terwijl je de overgang maakt.

Kan jij wel wat hulp gebruiken om weer op te starten na je vakantie? Wil jij de eerste stappen zetten naar gestructureerd werken? Meld je dan nu aan voor een gratis 1 op 1 gesprek voor ondernemers of sluit je aan bij het gratis webinar “Leiderschap over je tijd.”