Opstarten na de vakantie | Angelique Vijge

Opstarten na je vakantie

Vakantie!! Heerlijk, ik was er zo aan toe. De weken voor de vakantie ben je altijd extra druk. Drie weken, of voor sommige nog meer, ligt het werk even helemaal stil. Daar moet je wel wat voorbereidingen voor treffen. Je kan niet uit het niets de deur van je kantoor achter je dicht trekken.

Je moet al wat werk van te voren afmaken, mensen op de hoogte brengen dat je even niet bereikbaar bent en ondertussen ben je al bezig met de voorbereidingen voor de vakantie. Wassen, boodschappen, lijstje maken wat je allemaal mee moet nemen. Toch nog even een nieuwe jurk of bikini, dus even snel de stad in voor iets leuks.

Ontspannen

Maar dan is het zo ver. Vakantie!!

In het verleden had ik er nog wel eens moeite mee om mijn draai te vinden in de vakantie. Ik had moeite met loslaten, het koste me altijd een paar dagen om echt te kunnen ontspannen. Het werk uit mijn hoofd te zetten.

Deze keer had ik vanaf dag 1 vakantie, ik heb de laptop dicht gedaan en ook niet meer open gehad. Ik ben gaan zwemmen, lekker in de zon opdrogen en genieten van een mooi boek die nog op mijn e-reader stond. Ik heb ook bewust gekozen om een roman te lezen en geen boeken over persoonlijke ontwikkeling of ondernemen. Even verdwijnen in een andere wereld, de wereld van het boek.

Genieten van de omgeving, slenteren door leuke plaatsen, boulevards en genieten van heerlijk eten, cocktails en wijntjes. Echt zoals een zomervakantie er voor mij uit hoort te zien.

Eerlijk is eerlijk, na 10 dagen is het prima zo. Langzaam gaat de mindset weer richting huis en kan je daar ook weer naar verlangen. Thuis nog even rommelen met de was en actie punten aanpakken waar je normaal gesproken niet aan toe komt. Opruimen van je huis, administratie op orde brengen. Je neemt jezelf voor om het niet meer zo op te laten lopen. Vaker opruimen en zorgen dat je bij blijft met je administratie.

Opstarten

Dan komt ook dat moment dat je je werk weer moet oppakken. Dat is nog wel een dingetje. Je hoofd gaat weer ‘aan’ met alles wat je moet doen. Het hele riedeltje begint weer van voor af aan.

Op tijd opstaan, de hond uitlaten, nog even een wasje in de wasmachine. Zijn er nog voldoende boodschappen in huis?

En dan je weer gaan installeren achter de computer, deze is 3 weken niet aan geweest voor je werk dus

  • je weet dan je mailbox is ontploft.
  • er zijn veel vragen te beantwoorden
  • je administratie is blijven liggen
  • je agenda stroomt weer vol met afspraken.

De moed zakt je al weer in de schoenen en de stress voel je al weer opkomen. Zoveel werk wat opeens weer op je afkomt. Wat gaat zo’n vakantie toch snel voorbij. Kon je er nog maar een weekje achter aan plakken. De overgang van de volledige ontspanning van de vakantie naar volledig ‘aan staan’ en focus op je werk is groot. Verstand op 0, blik op oneindig en gewoon beginnen.

Je stort je op de berg met werk en voor dat je het weet gaat alles weer op de oude manier zoals je altijd hebt gedaan.

Anders doen

Weet je nog? ‘Na de vakantie ga ik het anders doen. Ik laat mezelf niet meer zo gek maken. Ik ga gestructureerder aan het werk’. Tja, maar waar moet je beginnen? Hoe dan?

Gestructureerd werken doe je niet van de ene op de andere dag. Dat is een proces waar je jezelf de tijd voor mag gunnen. Wees niet te streng voor jezelf als het niet in één keer lukt.

Kan jij wel wat hulp gebruiken om weer op te starten na je vakantie? Wil jij de eerste stappen zetten naar gestructureerd werken? Meld je dan nu aan voor een gratis 1 op 1 gesprek voor ondernemers.