Wat is de pomodorotechniek - Angelique Vijge Structuurcoach

Wat is de Pomodorotechniek

De Pomodorotechniek is een tijdsmanagementmethode die is ontworpen om de productiviteit te verbeteren en de concentratie te verhogen. Deze techniek is genoemd naar de keukenwekker in de vorm van een tomaat (Pomodoro in het Italiaans) die de bedenker, Francesco Cirillo, gebruikte toen hij studeerde. Het basisidee van de Pomodorotechniek is om werkperioden in te delen in korte, gefocuste intervallen (meestal 25 minuten) die “Pomodoro’s” worden genoemd, gevolgd door korte pauzes van ongeveer 5 minuten.

Hier zijn de stappen van de Pomodorotechniek en de voordelen die eraan verbonden zijn:

Stappen van de Pomodorotechniek:

Om de pomodorotechniek te gebruiken doorloop je steeds opnieuw dezelfde stappen.

 1. Kies een taak: Kies de taak waaraan je wilt werken.
 2. Zet een timer: Stel een timer in voor 25 minuten, dat is één Pomodoro.
 3. Werk aan de taak: Concentreer je volledig op de taak en werk ononderbroken totdat de timer afloopt.
 4. Pauze: Neem een korte pauze van ongeveer 5 minuten om je geest te verfrissen.
 5. Herhaal: Herhaal de cyclus van werken en pauzeren voor nog drie Pomodoro’s.
 6. Langere pauze: Na vier Pomodoro’s (ongeveer 2 uur) neem je een langere pauze van 15-30 minuten om echt te ontspannen.

Voordelen van de Pomodorotechniek:

In het begin kan het even wennen zijn maar na enkele Pomodoro’s te hebben voltooid, zal je merken dat de concentratie toeneemt en dat je meer gedaan krijgt in kortere tijd. Bovendien helpen de korte pauzes om je mentaal op te frissen en verminderden ze het gevoel van overweldiging.

Hieronder een overzicht van alle voordelen van de pomodorotechniek.

 1. Verhoogde concentratie: Door jezelf te verplichten om 25 minuten onafgebroken aan één taak te werken, verbeter je je concentratie en verminder je afleidingen.
 2. Efficiëntie: Het dwingt je om prioriteiten te stellen en je te richten op de belangrijkste taken, waardoor je efficiënter kunt werken.
 3. Tijdsbeheer: Door je werktijd op te delen in Pomodoro’s, krijg je een beter inzicht in hoe lang taken daadwerkelijk duren en kun je realistischer plannen.
 4. Voorkomen van burn-out: De regelmatige pauzes zorgen ervoor dat je niet overwerkt raakt en verminderen de kans op burn-out.
 5. Motivatie: Het idee van werken in korte intervallen kan minder overweldigend lijken, waardoor je gemotiveerder blijft om aan taken te werken.
 6. Mentale frisheid: De korte pauzes helpen je geest te herstellen, waardoor je beter kunt nadenken en creatiever kunt zijn.
 7. Tijd voor reflectie: De pauzes geven je de mogelijkheid om na te denken over je voortgang en eventuele aanpassingen aan je aanpak te maken.
 8. Structuur: De Pomodorotechniek biedt een gestructureerde aanpak van werken, wat kan helpen om chaotische werksituaties te beheersen.

Kortom, de Pomodorotechniek is een eenvoudige maar effectieve methode om productiever te worden, beter te focussen en een gezondere balans tussen werk en rust te vinden. Het kan vooral handig zijn voor mensen die moeite hebben met langdurige concentratie of die vaak worden afgeleid tijdens het werk.

Nu weet je hoe je de pomodorotechniek kan toepassen. Maar kan jij nog wel wat hulp gebruiken? Wil jij gestructureerder aan het werk maar weet je niet waar je moet beginnen? Wil jij weten hoe je slim kan omgaan met de werkdruk waar je dagelijks weer mee wordt geconfronteerd?

Als structuurcoach help ik drukke ondernemers meer grip te krijgen op hun taken en tijd. Ik geef je geen kant en klare tips en methodes. We gaan samen op zoek naar een manier van werken die bij jou past. Dat kan met een VIP dag of met 1 op 1 coaching. Wil jij hier meer over weten?

Boek dan een gratis 1 op 1 kennismakingsgesprek.


E-book Grip op je e-mail | Angelique Vijge Structuurcoach