Structuur is geen perfectie | Angelique Vijge Structuurcoach

Structuur is geen perfectie

Regelmatig krijg ik de vraag of bij nu alles perfect gaat, of mijn huis nu altijd netjes is. Nou echt niet, ik ben gelukkig ook maar gewoon een mens. Structuur is geen perfectie, structuur is ook geen doel, structuur is een middel.

In sommige dingen kan ik echt wel een perfectionist zijn, bijvoorbeeld voor het werk van mijn klanten. Wat ook weer niet zegt dat ik nooit fouten maak of nooit meer iets vergeet of iets kwijt raak maar ik doe er wel alles aan om het zo goed mogelijk mijn werk te doen.

Daarnaast kan ik ook echt wel een rommelig huis hebben of in de ochtend weer twijfelen welke kleren ik aan moet met het gevolg dat bijna de hele inhoud van mijn kast op het bed beland en ik in de haast het huis verlaat.

Structuur is geen doel

Structuur aanbrengen in je werk is geen doel op zichzelf. Je wilt geen structuur hebben voor de structuur. Je wilt structuur hebben omdat je onrustig bent in je hoofd. Omdat je bang bent om belangrijke dingen te vergeten. Omdat je in het weekend je werk niet los kan laten. Omdat je hoofd alle kanten opvliegt. Je wordt gek van jezelf en alle stemmetjes die je steeds vertelellen wat je allemaal nog moet doen.

Structuur is een middel

Structuur is een middel, een middel die je kan inzetten om wat meer overzicht te krijgen waardoor je rust ervaart. Een middel die je op het juiste moment helpt herinneren wat je moet doen. Een middel om meer tijd te hebben voor leuke dingen. Een middel om je doelen te bereiken.

Maar er zijn ook weer verschillende middelen om je aan die structuur te helpen. Er zijn meerdere wegen die naar Rome leiden zeg maar.

Van mezelf ben ik zelfs een echte chaoot, totdat ik bijna gek werd van mijn eigen chaos. Vanuit mijn perfectionisme wilde ik mijn werk goed doen, maar mijn chaotische hoofd zorgde ervoor dat ik het gevoel had dat ik grip kwijt raakte. Dat zorgde voor een gevoel van paniek, dat ik mijn werk niet goed kon doen.

Ik ben me gaan verdiepen in time management, boeken gelezen, trainingen gevold en vervolgens een opleiding gedaan. Ik heb voor mezelf een manier gevonden om structuur aan te brengen. Een gestructureerde manier van werken waardoor ik weer overzicht kreeg. Ik had weer het gevoel dat ik grip had op de dingen die ik deed. Ik kon me veel beter focussen op het moment zelf. In plaats van dat ik ergens mee bezig was en mijn hoofd me vertelde dat er ook nog andere belangrijke dingen te doen zijn.

Dat heeft mij zoveel gebracht dat ik echt dacht; “hier wil ik anderen ook mee helpen”.

Structuur is persoonlijk

Het kan natuurlijk zijn dat voor jou een hele andere structuur aangebracht moet worden dan voor mij. Ook structuur is persoonlijk, wat voor mij werkt hoeft niet voor jou te werken. Daarom is het zo fijn dat er meerdere middelen zijn om in te zetten. Er is altijd wel 1 uitgangspunt. Het moet wel een systeem zijn waar je op kan vertrouwen. Een systeem buiten je hoofd waar je alles kan bewaren zodat je weet waar je het terug kan vinden. Pas dan kan je het loslaten uit je hoofd en ga je rust ervaren.

Daarnaast is leren om structuur aan te brengen in je werk echt een proces. Een proces waar wat tijd overheen gaat voordat je het helemaal eigen hebt gemaakt, maar zodra je dat systeem onder de knie hebt gaat het je echt tijd opleveren.

Waarschijnlijk komen er nu allemaal stemmetjes in je hoofd die zeggen; “ja maar, mijn werk valt niet te structureren” of “ik heb het al vaker geprobeerd maar heeft niets opgeleverd”.

Ieder mens heeft zo zijn overtuigingen om dingen uit te stellen of om die stap buiten je comfort zone niet te willen zetten. Ook dat is niet erg.

Je kan wel onderzoeken. Onderzoeken waar die overtuigingen vandaan komen. Want één ding weet je zeker, deze overtuigingen houden je op de plek waar je nu bent.

Zodra je open gaat staan voor eventuele mogelijkheden, zijn er misschien best kleine aanpassingen die je kan doen waarvan je nu nog niet beseft wat het je kan opleveren.

Onderzoek eens bij jezelf welke overtuigingen je hebt.

Onderzoek eens bij jezelf wat je eigenlijk echt zou willen.

Misschien zijn er dan toch best middelen die ingezet kunnen worden om ergens wat meer rust te creëeren in je werk.

Kan je daar al wat hulp bij gebruiken? Ik ga graag met je op onderzoek uit, wat je nu op je plek houdt en daarna kijken we welke stappen je kan zetten, om met structuur als middel, jouw doel te bereiken.

Zeg jij nu, Ja ik wil wel op onderzoek uit? Boek dan een gratis kennismakingsgesprek of sluit je aan bij de eerst volgende training Structuur in je dag.