Structuur is geen perfectie | Angelique Vijge Structuurcoach

Structuur: Geen Perfectie, Wel Kracht

“De Rol van Structuur:

In de wirwar van het dagelijks leven, word ik vaak ondervraagd over mijn vermogen om alles perfect te regelen en of mijn huis altijd in keurige orde verkeert. Eerlijk gezegd, ben ik verre van perfect; ik ben tenslotte slechts een mens. Structuur is geen zoektocht naar perfectie; het is geen doel op zich. In plaats daarvan is structuur een hulpmiddel dat we inzetten om ons leven meer betekenisvol te maken.

Binnen bepaalde facetten van mijn bestaan ben ik wel degelijk een perfectionist, vooral wanneer het gaat om het werk dat ik voor mijn klanten verricht. Dit betekent echter niet dat ik nooit blunders bega, nooit iets over het hoofd zie of nooit iets kwijtraak. Ik streef er wel naar om mijn werk zo goed mogelijk uit te voeren.

Aan de andere kant kan mijn huis een chaotische toestand bereiken en kan ik ’s ochtends twijfelen over mijn kledingkeuze, wat resulteert in een berg kleding op mijn bed en een haastige vertrek.

Zeker, hier is het extra tussenkopje en de bijbehorende alinea:

Structuur is geen perfectie

Midden in het streven naar structuur is het goed om te beseffen dat structuur geen perfectie betekent. Perfectionisme kan vaak leiden tot verlamming en overmatige zelfkritiek. Het doel van structuur is om ons te bevrijden van deze last en ons in staat te stellen met meer focus en vastberadenheid ons werk te benaderen.

Wanneer we onszelf toestaan om los te laten van het idee van perfectie, omarmen we de mogelijkheid om flexibel te zijn, om aanpassingen te maken en te groeien. Structuur biedt een leidraad, een richting om ons op de juiste koers te houden, maar het is niet bedoeld om ons vast te pinnen in rigide regels. Door de ruimte te geven voor aanpassingen, ontdekken we dat ons werk en ons leven vloeiender en meer bevredigend kunnen verlopen.

Terwijl we streven naar een gestructureerde benadering van ons werk en onze doelen, laten we niet vergeten dat structuur een hulpmiddel is, geen einddoel op zich. Het is een middel om ons te ondersteunen bij het bereiken van wat we willen, terwijl we tegelijkertijd de ruimte bieden om menselijk te zijn en te groeien.

Structuur als Doel? Nee.

Het implementeren van structuur in ons werk mag geen opzichzelfstaand doel zijn. We streven niet naar structuur omwille van de structuur zelf. We omarmen structuur omdat het rust brengt in ons chaotische denken. Omdat we vrezen belangrijke zaken te vergeten. Omdat we in het weekend het werk niet kunnen loslaten. Omdat onze gedachten als losgeslagen projectielen alle kanten opschieten. Ons eigen innerlijke kabaal leidt tot verwarring en talloze vermanende stemmen die ons constant herinneren aan taken die nog moeten worden volbracht.

Structuur als Middel

Structuur is een instrument; een instrument dat we inzetten om overzicht te creëren en daardoor innerlijke rust te vinden. Het fungeert als onze geheugensteun op cruciale momenten. Structuur geeft ons de vrijheid om meer tijd te besteden aan plezierige activiteiten en helpt ons onze doelen te bereiken.

Desondanks bestaan er diverse methoden om structuur te implementeren. We hebben de keuze uit verschillende benaderingen die ons naar hetzelfde resultaat kunnen leiden. Persoonlijk was ik ooit een ongeorganiseerde chaos, totdat mijn eigen chaos me bijna tot wanhoop dreef. Mijn neiging naar perfectie dreef me ertoe om mijn werk goed te doen, maar mijn innerlijke chaos saboteerde mijn gevoel van controle. Een gevoel van paniek ontstond, waardoor ik dacht dat ik mijn werk niet naar behoren kon uitvoeren.

Ik besloot om me te verdiepen in time management, ik las boeken, volgde trainingen en voltooide zelfs een opleiding. Ik vond een methode om structuur aan te brengen. Deze gestructureerde aanpak gaf me weer grip op mijn handelingen. Ik ervoer opnieuw overzicht en kon me beter richten op het heden. Mijn aandacht dwaalde niet langer af naar andere vermeende belangrijke zaken tijdens mijn bezigheden.

Dit leerproces heeft me zoveel opgeleverd dat ik dacht: “Dit wil ik ook aan anderen doorgeven.”

Structuur is Persoonlijk

Iedereen kan een unieke benadering van structuur nodig hebben. Structuur is immers persoonlijk; wat voor mij werkt, is mogelijk niet geschikt voor jou. Gelukkig bestaan er talloze methoden om uit te proberen. Er is echter één basisvoorwaarde: het systeem moet betrouwbaar zijn. Een extern systeem buiten onze gedachten, waarin we alles kunnen vastleggen en later kunnen terugvinden. Pas dan kunnen we ons denken bevrijden en innerlijke rust ervaren.

Het leren aanbrengen van structuur in ons werk is een geleidelijk proces. Het vergt tijd om deze benadering volledig te internaliseren. Maar zodra het systeem in ons bezit is, levert het ons daadwerkelijk tijdwinst op.

Wellicht denk je nu: “Maar mijn werk is onmogelijk te structureren” of “Ik heb het al eerder geprobeerd, zonder succes.”

Ieder van ons heeft overtuigingen die ons ertoe brengen dingen uit te stellen, of we vermijden bewust stappen buiten onze comfortzone te zetten. Dat is helemaal normaal.

De oplossing is echter te onderzoeken waar deze overtuigingen vandaan komen. Eén ding is zeker: deze overtuigingen houden je vast waar je nu bent.

Wanneer je openstaat voor nieuwe mogelijkheden, ontdek je wellicht kleine aanpassingen die je kunt doen en waarvan je nog niet beseft welk effect ze kunnen hebben.

  • Sta eens stil bij je eigen overtuigingen.
  • Onderzoek wat je werkelijk wilt bereiken.

Misschien zijn er methoden die je kunnen helpen meer rust in je werk te vinden.

Heb je behoefte aan begeleiding bij dit proces? Ik sta klaar om samen met jou op onderzoek te gaan en te ontdekken wat je tegenhoudt. Vervolgens kunnen we samen stappen zetten om met structuur als instrument jouw doelen te verwezenlijken.

Voel je de behoefte om op onderzoek uit te gaan? Aarzel dan niet om een gratis kennismakingsgesprek te boeken of deel te nemen aan de eerstvolgende training ‘Effectief Omgaan met Werkdruk’.

Laten we kennismaken.

Kan je daar al wat hulp bij gebruiken? Ik ga graag met je op onderzoek uit, wat je nu op je plek houdt en daarna kijken we welke stappen je kan zetten, om met structuur als middel, jouw doel te bereiken.

Zeg jij nu, Ja ik wil wel op onderzoek uit? Boek dan een gratis kennismakingsgesprek of sluit je aan bij de eerst volgende training Slim omgaan met werkdruk.