Bucketlist | Angelique Vijge - Cijfers & Structuur

Bereik meer met een Bucketlist


Als je hier bent, is de kans groot dat je, net als ik, houdt van doelen stellen en dromen waarmaken. Eén van de tools die me daarbij enorm helpt, is mijn bucketlist. Dit is niet zomaar een lijstje van dingen die ik ooit wil doen, maar een leidraad die me richting geeft, me motiveert om mijn doelen te behalen.

Wat is een bucketlist?

Een bucketlist? Misschien denk je nu: “Wat is dat eigenlijk precies?” Het is simpel gezegd een verzameling van alle dromen, doelen en ervaringen die je wilt verwezenlijken in je leven. Denk aan dat ene avontuur dat je altijd al hebt willen beleven, of die mijlpaal die je dolgraag wilt bereiken. Voor mij gaat het niet alleen om de grote dingen – zoals het reizen naar verre landen – maar ook om de kleine momenten die mijn hart een sprongetje laten maken.

Oorsprong van het woord ‘bucketlist’

De term ‘bucketlist’ is afgeleid van de Engelse uitdrukking “kick the bucket,” een term uit de Middeleeuwen. Als ter dood veroordeelden aan een touw werden gehangen, werd de emmer onder hun voeten weggetrapt met de dood als gevolg. Een bucketlist is dus een lijst van dingen die je wilt doen voordat iemand “ tegen jouw emmer trapt”, oftewel voordat je sterft. Het gaat erom dat je bewust stil staat bij wat je wilt doen en bereiken, zodat je een vol en vervullend leven leidt, zonder spijt. De film The Bucket List maakte het idee van zo’n lijst populair.

Voordelen van een Bucketlist

Waarom is een bucketlist zo belangrijk? Nou, als je net als ik je dromen en doelen serieus neemt, helpt het enorm om ze op papier te zetten. Hierdoor wordt het geen vage wens meer, maar een concreet plan. Dat geeft richting, structuur en – misschien wel het belangrijkste – motivatie om er echt voor te gaan! In mijn blogs komt vaker naar voren dat ik een groot fan ben van schrijven. Het helpt mij enorm om mijn hoofd leeg te maken, lijstjes schrijven geven je ook richting om de juiste dingen op een dag te doen. Wat weer heel goed past bij de planner die ik heb ontwikkeld.

Een bucketlist biedt veel voordelen, vooral op het gebied van persoonlijke doelen en je financiële planning. Een aantal voordelen zijn:

  1. Helderheid over je doelen
  2. Motivatie en richting
  3. Financiële doelen koppelen aan je bucketlist
  4. Het bevorderen van persoonlijke groei
  5. Verantwoordelijkheid en toewijding

1. Helderheid over je doelen

Een bucketlist dwingt je om na te denken over wat je écht belangrijk vindt in het leven. Dit kan helpen om je prioriteiten duidelijk te stellen, wat op zijn beurt leidt tot een betere persoonlijke planning. Door je doelen op te schrijven, ben je meer geneigd om deze daadwerkelijk na te streven.

2. Motivatie en richting

Door je doelen visueel te maken, kun je gefocust blijven op wat je wilt bereiken. Het geeft je een gevoel van richting, vooral als je merkt dat je leven soms chaotisch of doelloos aanvoelt. Dit kan helpen om je te concentreren op de stappen die nodig zijn om je doelen te bereiken, zoals het opzetten van een planning of tijdmanagementstrategieën.

3. Financiële doelen koppelen aan je bucketlist

Vaak vereisen bucketlist-items financiële middelen, zoals reizen, een huis kopen, of een nieuwe vaardigheid leren. Door je doelen in kaart te brengen, kun je je financiële planning afstemmen op deze doelen. Dit helpt bij het opzetten van spaardoelen, budgetten en investeringsstrategieën.

Bijvoorbeeld:

  • Als je een wereldreis wilt maken, kun je beginnen met het berekenen van de kosten en daarvoor een spaarplan maken.
  • Als je een nieuwe hobby zoals parachutespringen wilt proberen, kun je bepalen hoeveel je nodig hebt om te sparen, of je extra werk moet aannemen, of waar je in je budget moet bezuinigen.

4. Het bevorderen van persoonlijke groei

Veel bucketlist-doelen gaan over zelfontplooiing, zoals het leren van een nieuwe taal of het behalen van een diploma. Door deze doelen te identificeren en in te plannen, kun je werken aan zelfverbetering en tegelijkertijd stappen zetten om financiële stabiliteit te waarborgen door bijvoorbeeld te investeren in educatie of trainingen.

5. Verantwoordelijkheid en toewijding

Een bucketlist dwingt je om verantwoordelijkheid te nemen voor je dromen en doelen. Als je duidelijk hebt wat je wilt, kun je realistischer plannen hoe je dat gaat bereiken. Dit kan helpen om je tijd, energie en geld effectiever in te zetten, omdat je toewerkt naar concrete mijlpalen.

Hoe een bucketlist je kan helpen met je cijfers en structuur?

1. Langetermijnplanning: Het stellen van grote doelen, zoals een huis kopen of een lange reis maken, vereist een langetermijnplanning. Door te weten wat je wilt bereiken, kun je een stapsgewijze aanpak hanteren om dit te realiseren.

2. Budgetteren en prioriteren: Je kunt je budget afstemmen op de dingen die echt belangrijk voor je zijn. Door je financiële middelen te richten op je bucketlist, voorkom je dat je geld uitgeeft aan dingen die minder belangrijk zijn.

3. Verantwoording afleggen: Het hebben van een bucketlist kan je motiveren om verantwoordelijkheid te nemen over zowel je tijd als je geld. Dit helpt je om focus te houden op je prioriteiten en zorgt ervoor dat je bewuste keuzes maakt die in lijn zijn met je doelen.

Bucketlist | Angelique Vijge - Cijfers & Structuur

Hoe maak je een goede bucketlist?

1. Denk groot én klein: Je bucketlist kan bestaan uit grote doelen (zoals het starten van je eigen bedrijf) en kleinere doelen (zoals leren surfen).

2. Wees specifiek: Hoe duidelijker je je doelen formuleert, hoe makkelijker het wordt om ze te bereiken. Vermijd vage doelen zoals “meer reizen” en ga voor “een rondreis door Italië maken in 2025.”

3. Maak een actieplan: Schrijf op wat je moet doen om je doelen te bereiken. Dit kan je helpen met tijd- en financiële planning.

4. Houd het flexibel: Levensomstandigheden kunnen veranderen. Sta jezelf toe om je bucketlist bij te werken en te herzien.

Voorbeeld van een bucketlist

  • een marathon lopen
  • lange reis maken
  • vrijwilligerswerk doen in het buitenland
  • je eigen bedrijf starten
  • een nieuwe taal leren

Kortom, een bucketlist is een geweldig middel om je leven te structureren, niet alleen voor persoonlijke doelen maar ook om je tijd en financiële middelen beter in te zetten. Het helpt je om je wensen en dromen om te zetten in concrete plannen en je motivatie en focus te behouden.

Een onderdeel wat op mijn bucketlist was een fijne vakantie met ons gezin als we 25 jaar zijn getrouwd. Dat hebben we afgelopen mei gerealiseerd met een fijne vakantie naar Marokko.

Bucketlist Marokko