Schrijven | Angelique Vijge - Professional Organizer

De kracht van schrijven

Je raad het al, dit blog gaat over schrijven.

Schrijven is iets wat ik echt regelmatig doe. Als ik voel dat er veel speelt, dat ik veel werkzaamheden te doen heb of dat er veel dingen in mijn omgeving spelen wat mij emotioneel bezig houden dan ga ik altijd schrijven.

Rust in je hoofd

Lig jij ook wel eens in bed 100 keer heen en weer te draaien? Je kan niet slapen om dat de meest stomme dingen in je hoofd blijven spoken.

Als ik niet kan slapen omdat er iets is wat mij bezig houdt, dan doe ik de lamp weer aan, ga ik naar beneden om een kop thee te drinken en ga ik alles opschrijven wat in mijn hoofd zit. Dat zijn meestal de dingen die mij dwars zitten, er is iets voorgevallen wat ik niet leuk vind of ik moet iets doen wat ik spannend vind. Ik schrijf alles heel letterlijk op, als of ik een brief schrijf aan iemand. Iemand die nog geen idee heeft wat er speelt. Als je aan iemand moet uitleggen wat er aan de hand is dan moet je van vooraf aan beginnen. Dat zorgt ervoor dat je geen kleine dingen vergeet. Deze brief kan je daarna lekker verscheuren en in de prullenbak gooien. Je zult zien dat het oplucht. Daarna val ik altijd in slaap, de volgende dag beleef je het vaak heel anders dan die avond in bed.

Braindump

Als het alleen om taken gaat die ik nog moet doen dan maak ik een eenvoudige braindump. Een to-do lijst met taken. Daar hoef ik niet een hele brief aan te wijden. Dat doe ik in mijn eigen ontwikkelde planner. Als alles op papier staat, dan zie ik ook waar ik mijn prioriteiten liggen. Ik doe veel dingen digitaal maar een braindump is altijd nog fijn om lekker met pen en papier van je af te schrijven. Doordat ik het in mijn planner zet heb ik altijd alles op dezelfde plek en kan ik het altijd terug vinden.

Dankbaarheid

Aan het einde van de dag schrijf ik vaak nog even op waar ik dankbaar voor ben. Daardoor focus je op de dingen die goed gingen die dag. Ons brein is vaak gefocust op dat wat niet goed ging. Als je daarmee naar bed gaat blijft dat hangen. Door even op te schrijven wat goed ging die dag, sluit je de dag positief af.

Wie schrijft die blijft

Wie kent het niet, deze eeuwen oude uitdrukking; “Wie schrijft, die blijft”. Ook al leven we in een digitaal tijdperk, ik ben er van overtuigd dat schrijven met pen en papier nooit zal verdwijnen. Schrijven is de manier om meer rust in je hoofd te krijgen. In mijn coachtrajecten geef ik ook regelmatig de opdracht om je emoties van je af te schrijven of om even een praktische braindump te doen.

Zit jouw hoofd ook zo vol? Kan jij wel wat ondersteuning gebruiken? Boek dan een gratis kennismakingsgesprek.