Powernap | Angelique Vijge Structuurcoach

Powernap

Zolang ik me kan herinneren deed mijn vader altijd een middagdutje. Standaard zei hij dan “zo even 10 minuten op de bank”. Hij kon in 10 minuten echt helemaal vertrokken zijn. Echt slapen en na 10 minuten werd hij wakker, stond op en ging aan het werk. Iedere dag weer.

Powernap

Ik heb besloten om ook vaker een powernap te nemen. Even alles loslaten en volledig ontspannen. Even een momentje voor mezelf.

Nu hoor ik je al zeggen; “daar heb ik geen tijd voor”, of “daar gun ik me geen tijd voor”. Dat heb ik ook jaren tegen mezelf gezegd. Ik gunde me er vooral geen tijd voor, had nog van alles in mijn hoofd. Druk, druk, druk en dan kan je niet ontspannen.

Toch heb ik besloten om iedere dag even afstand te nemen van mijn werk, even een “echte” pauze om je hoofd even leeg te maken.

Ik heb gemerkt dat ik daarna vaak weer nieuwe inspiratie krijg voor datgene waar ik die dag mee bezig ben. Nieuwe inzichten maar ook de rust in je hoofd maakt dat je prettiger kan werken.

Voordelen van een powernap

Ik heb nog even voor je uitgezocht wat precies de voordelen zijn van een powernap.

  1. Verbeterde alertheid: Een powernap kan je helpen om vermoeidheid en slaperigheid gedurende de dag te verminderen, waardoor je alerter wordt en beter kunt blijven functioneren.
  2. Verhoogde productiviteit: Door even een korte pauze te nemen en een powernap te doen, kun je je concentratie, creativiteit en productiviteit verbeteren wanneer je daarna weer aan de slag gaat.
  3. Verbeterd geheugen: Slaap speelt een cruciale rol bij het consolideren van herinneringen en het versterken van leerprocessen. Een powernap kan helpen bij het verbeteren van je geheugen en leerprestaties.
  4. Stemmingsverbetering: Een korte dut kan je stemming verbeteren en stress verminderen. Het kan je helpen om beter om te gaan met emotionele uitdagingen gedurende de dag.
  5. Verhoogde creativiteit: Tijdens de REM-slaap (Rapid Eye Movement) komt vaak creatief denken en verwerken van complexe informatie voor. Een korte powernap kan de kans vergroten dat je deze fase van slaap ervaart en daardoor je creativiteit stimuleren.
  6. Fysiek herstel: Een powernap kan je lichaam helpen zich te herstellen, vooral als je een tekort aan slaap hebt gehad. Het kan de spieren ontspannen en het immuunsysteem ondersteunen.
  7. Verhoogde alertheid tijdens het autorijden: Een korte dut voorafgaand aan het rijden kan je alertheid verbeteren en het risico op slaperigheid achter het stuur verminderen, wat de verkeersveiligheid kan vergroten.

Het is echter belangrijk om te onthouden dat niet iedereen goed reageert op powernaps, en sommige mensen kunnen zich juist slaperiger voelen na een dutje. De timing van de powernap is ook van belang: een te lange dut kan leiden tot slaapinertie (het gevoel van verwarring en vermoeidheid na het ontwaken) en het kan je ’s nachts moeilijker doen inslapen.

Het beste is om te experimenteren met de duur en timing van powernaps om te ontdekken wat het beste voor jou werkt en hoe je de voordelen ervan kunt maximaliseren.

Schrijven

Een tweede methode die ik vaak inzet om meer rust in mijn hoofd te krijgen is alles van me af te schrijven. Dat kan een heel A4tje vol zijn met alle emoties die door me hoofd spelen maar dat kan ook puntsgewijs alle kleine dingen zijn die nog in mijn hoofd zitten. Die laatste zet ik dan in mijn to-do lijst in mijn planner.

Als ik deze twee combineer, eerst alles van me afschrijven en dan een moment pakken voor mezelf, dan voel ik me weer een stuk relaxter om door te gaan. Sterker nog, ik voel me niet alleen relaxter, ik ben beter op mijn gevoel afgestemd. Ik kan beter naar mijn intuïtie luisteren. Dit scheelt mij enorm veel tijd in vergelijking met dat ik vanuit mijn hoofd alles moet “bedenken”. De tijd van pauze nemen heb ik zo snel terug verdiend.

De rustmomenten kunnen verschillende dingen zijn, een echte powernap, even slapen maar dat kan ook een meditatie zijn of een wat langere wandeling in de natuur.

Zet jezelf op 1

Door dit te doen zet je al weer een stap in “jezelf op één zetten”, door jezelf een rust moment te gunnen.

Wat uiteraard ook een groot deel mee speelt in rust kunnen vinden in je hoofd en lichaam is dat ik een overzichtelijke manier van werken heb. Alles gestructureerd op 1 plek, hierdoor kan ik alles makkelijk terug vinden en kan ik het ook loslaten in mijn hoofd.

Structuur in je dag

Wil jij ook af van alle ruis in je hoofd? Een powernap is een onderdeel van de structuur in je dag. Structuur is vaak een groot woord wat kan afschrikken, maar structuur is niet anders dan een routine, een automatisme.

Is een powernap misschien nog een te grote stap maar wil je wel meer overzicht in je werk en alles op 1 plek? Meld je dan aan voor mijn training Slim omgaan met werkdruk.

Hierin vertel ik je de eerste stappen naar gestructureerd en overzichtelijk werken.