Omgaan met stress | Angelique Vijge

Omgaan met stress

Iedere ondernemer krijgt er vroeg of laat te maken met stress, één troost, je bent dus echt niet de enige.

Maar ja, ieder voelt het zijne en je wordt gek van je eigen stress. Je ziet door de bomen het bos niet meer, je doet zo hard je best om de boel onder controle te houden maar het lukt gewoon niet. Net als je denkt dat het wat beter gaat komt er weer wat nieuws bij.

Je voelt je boos en gefrustreerd, je wordt gek van jezelf.

Toch is er een manier om de stress te verminderen, om te leren omgaan met stress. Je kent vast wel de uitdrukking rust – reinheid en regelmaat. In dit geval hebben we het over de regelmaat en het opzetten van een systeem waar je op terug kan vallen. Met regelmaat kan je overzicht creëren, onbewust heb ik dit al van huis uit meegekregen.

Overzicht creëeren

Wij hadden vroeger thuis een kwekerij met 6000m2 bloemen, tegenwoordig stelt dat niets meer voor maar vroeger hoorden wij bij de grote bedrijven.

In de zomer als de zon lekker op de kas stond te branden groeiden de bloemen sneller dan normaal. Dat soort dagen kon bij mijn vader ook de stress toeslaan. Paniek, zoveel bloemen moesten gelijk gesneden worden en ze moesten ook nog klaar gemaakt worden voor de veiling.

Gelukkig had hij altijd mensen achter de hand die hij op piek dagen kon bellen om even bij te springen.

Om 10.00 uur was het koffietijd en dan kreeg mijn vader weer overzicht. Nu kon hij zien hoeveel we gedaan hadden en inschatten hoeveel tijd we dan nodig hadden voor de rest. Het werk was nog niet klaar maar hij kon het weer overzien en kreeg hij weer rust.

Door op tijd te handelen kan je sneller terug naar overzicht en rust. In mijn vaders situatie was dat zorgen dat je mensen achter de hand hebt waar je op terug kan vallen.

Omgaan met stress

Stress wordt vaak veroorzaakt door onze eigen gedachten, zodra wij het niet meer kunnen overzien raken we in paniek. De manier om stress te verminderen is door te zorgen dat je een systeem achter de hand hebt waar je op terug kan vallen. In de situatie van mijn vader waren dat mensen die hij kon inschakelen.

Nu denk je misschien; makkelijk gezegd maar mijn situatie is anders. Klopt helemaal, iedere situatie is anders, maar voor iedere situatie kan je een workflow maken.

Een goede workflow en planning zorgt voor regelmaat. Op piekmomenten kan je daar in naar handelen, je kan bijvoorbeeld hulp in te schakelen of schuiven in je planning. Na het piekmoment kan je terugvallen op je workflow in plaats van in de chaos te blijven hangen.

Als je doorgaans werkt vanuit een planning en workflow is er geen achterstand. Op drukke momenten kan de achterstand even oplopen maar ben je sneller terug naar normaal.

Neem bijvoorbeeld jouw inbox, stel dat die nu al vol staat met mailtjes waar je nog iets mee moet en er komen dan 30 nieuwe berichten bij, dan raak je het overzicht kwijt en raak je in paniek. De stress komt steeds sneller naar boven.

Door te werken met een route is jouw inbox altijd schoon en overzichtelijk. Komen er dan 30 nieuwe berichten gelijk binnen kan je sneller sturen.

In mijn e-book neem ik je stap voor stap mee hoe je een goede workflow voor je e-mail toepast.