Stip op de horizon, meer doen in minder tijd

Meer doen in minder tijd in 5 stappen

De eerste week van januari zit er al weer op. De maand januari is een maand om even bij te komen van de drukke december maand. Even letterlijk en figuurlijk uitbuiken van de feestdagen met het lekkere eten en waarschijnlijk de nodige wijntjes en biertjes. Heerlijk hoor, maar ook fijn om weer even terug te gaan naar de basis.

Januari is ook de maand van goede voornemens en je doelen bepalen. Maar wat zijn je goede voornemens en je doelen? Komen deze vanuit je hoofd? Omdat je vind dat het moet, dat het zo hoort? Of doe je het vanuit je gevoel?

Stip op de horizon

Als ik even naar mezelf kijk, heb ik tot nu toe vaak mijn doelen bepaald vanuit mijn hoofd. Januari is de maand van afvallen en goede voornemens, dus stond het ideale streefgewicht bereiken weer steevast bovenaan mijn lijstje. Daarnaast had ik doelen voor mijn bedrijf. Mijn financiële doelen, de dingen die ik wil bereiken. Dat is natuurlijk heel erg goed om een doel te hebben om een stip op de horizon te zetten. Maar is het ook de stip die bij jou past. Is het de stip die jou brengt waar je ook echt naar toe wil. Of is het een stip die je in je hoofd hebt bedacht.

Mijn stip op de horizon probeer ik nu vanuit mijn gevoel te maken. Ook dat is nog een uitdaging want het schommelt alle kanten op. Je hoofd, je gevoel, je hoofd en dan weer je gevoel. Soms is het gewoon lastig te zeggen of iets uit je hoofd of uit je hart komt.

Maar mijn intentie is om deze keer mijn doelen vanuit mijn hart te maken en dat is al de eerste stap. Voelen waar je nu eigenlijk behoefte aan hebt.

Mijn nummer 1 doel voor 2023 is meer tijd en meer ruimte voor mezelf. Maar wat is dat dan, meer tijd en meer ruimte? Meer vakanties? Meer tijd voor persoonlijke ontwikkeling? Vaker even niets doen? Lezen?

Mijn focus lag altijd op het werk en als ik tijd overhad dan deed ik iets voor mezelf, kortom een roman lezen zat er niet in. Daar had ik geen tijd voor, als ik tijd voor lezen had dan ging dat over persoonlijke ontwikkeling. Heel goed hoor, maar daar zit altijd weer een ondertoon in van iets dat je toch ‘moet’ doen. Gewoon verdwijnen in een andere wereld, de wereld van je boek, zat er niet in. Verandering is lastig voor ons mensen, wij zijn gewoonte dieren. We laten de dingen graag zoals we gewend zijn. Verandering ligt buiten onze comfort zone.

Loslaten

Tijd nemen om te niksen ligt ver buiten mijn comfort zone. Tijd nemen om te niksen betekent ook loslaten. Loslaten dat alles een doel moet hebben. Loslasten dat je altijd de ander boven jezelf moet zetten, loslaten dat jezelf op de 1e plaats zetten egoïstisch is. Loslaten dat je altijd een bevestiging van een ander nodig hebt.

Doelen stellen = keuzes maken

Het doel om tijd en ruimte voor mezelf te maken is de keuze maken om sommige werkzaamheden los te laten. Werken is altijd zo belangrijk geweest en nu mag ik ‘even niksen’ boven ‘altijd werken’ zetten.

Toch weet ik en voel ik, dat als ik meer tijd en ruimte voor mezelf neem, dit ten goede komt voor mijn werk. Als ik meer tijd en ruimte voor mezelf neem, zit ik lekkerder in mijn vel, heb ik meer energie en meer focus. Als ik dan aan het werk ben gaat me dat veel beter af en kan ik meer doen in minder tijd.

Meer doen in minder tijd in 5 stappen

Wie wil dat nu niet? Toch moeten we daarvoor echte keuzes gaan maken. Keuze om jezelf op de eerste plek te zetten. Keuze om werkzaamheden te doen waar je echt blij van wordt. Maar met alleen de keuze ben je er nog niet. Verwerk het je doelen in 5 stappen

  1. Stem af op je gevoel, wat wil je nu echt? Wat zijn jouw doelen vanuit je hart. Afstemmen op je gevoel kan je doen met een meditatie, een lekker warm bad of een wandeling in de natuur. Ga voelen wat jouw wensen zijn voor 2023.
  2. Maak een tijdspad, wanneer wil je jouw doel bereikt hebben? Zijn er kleine tussen doelen mogelijk? Een groot doel is mooi maar vaak ook nog ver weg. Maak kleine tussenstapjes om jouw uit eindelijke doel te bereiken. Welke acties moet je doen om deze kleinere doelen te bereiken?
  3. Verwerk deze acties in je planner. Je planner is je houvast om je doelen ook daadwerkelijk te bereiken. Het helpt je herinneren waar je naar toe wil en het zorgt dat je in actie komt.
  4. Commitment om door te pakken, ook na de maand januari. Commitment om steeds je doelen voor ogen te houden.
  5. Vertrouw op jezelf. Vertrouwen dat jezelf op de eerste plek zetten het beste is voor jezelf, voor je omgeving en voor je werk.

Kan jij wel wat hulp gebruiken om je doelen helder te krijgen? Wil jij hulp om je doelen uit te werken naar een praktisch tijdspad en actie plan? Zodat jij ook meer tijd en meer ruimte voor jezelf krijgt? Boek dan hieronder een gratis kennismakingsgesprek om te kijken hoe ik je hierbij kan helpen.