Leren plannen - Angelique Vijge structuurcoach

7 Tips om te leren plannen

Het kantoor ligt bezaaid met notitieblokken, post-its en halfvolle thee glazen…

Laten we de situatie van Sarah, een drukke vrouwelijke ondernemer, eens nader bekijken. Ze had een succesvol bedrijf opgebouwd vanuit het niets en was vastbesloten om haar passie te volgen. Maar te midden van al haar successen en prestaties was er één gebied waarin ze telkens weer worstelde: het balanceren van haar drukke werkagenda met haar gezinsleven.

Haar dagen begonnen vaak vroeg in de ochtend, waarbij ze in alle rust probeerde wat werk gedaan te krijgen voordat haar kinderen wakker werden. Maar naarmate de dag vorderde, raakte ze al snel verstrikt in een reeks telefoontjes, vergaderingen en e-mails.

Ze had het gevoel dat ze voortdurend in twee werelden moest schakelen: de wereld van haar bedrijf en de wereld van haar gezin. Terwijl ze tijdens vergaderingen zat, kon ze zich schuldig voelen omdat ze niet met haar kinderen speelde. En als ze thuis was met haar gezin, speelden werkgerelateerde gedachten en zorgen vaak door haar hoofd.

Sarah besefte dat dit gebrek aan balans haar begon uit te putten. Ze merkte dat ze vaak uitgeput was en moeite had om zich te concentreren, zowel op het werk als thuis.

Bovendien besefte Sarah dat ze zichzelf te weinig tijd gaf voor zelfzorg. Ze was altijd bezig met het jongleren van haar verantwoordelijkheden, en als gevolg daarvan had ze zelden tijd om te ontspannen, te sporten of gewoon even adem te halen.

Tijd is een kostbaar bezit

Herken jij de worsteling waar Sarah mee rondloopt? Als ondernemer is tijd misschien wel het kostbaarste goed dat je bezit. Je kan je tijd maar één keer besteden, of aan je werk of aan je privéleven.

Een drukke agenda vol met afspraken, projecten en deadlines kan zorgen voor stress en het gevoel van overweldiging. Gelukkig zijn er enkele planningsstrategieën die je kunnen helpen om meer controle over je tijd te krijgen en je productiviteit te verhogen.

Tips om te leren plannen

Hieronder volgen een aantal tips om te leren plannen.

  1. Prioriteiten stellen

De eerste stap bij het plannen van je dag is om je prioriteiten te bepalen. Maak een lijst van de belangrijkste taken die je moet voltooien en bepaal welke taken het meest dringend zijn.

Begin je dag met jouw belangrijkste taak. Welke taak wil je echt gedaan hebben? Begin daar als eerste aan, het liefst nog voordat je je mail opent.

  1. Gebruik een planningstool

Er zijn tal van tools beschikbaar om je te helpen bij het plannen van je dag. Van traditionele agenda’s en notitieboekjes tot digitale planningstools zoals Google Agenda en Trello. Kies een tool die het beste bij jou past en houd je planning bij om ervoor te zorgen dat je geen deadlines mist.

  1. Stel realistische doelen

Stel doelen die uitdagend maar haalbaar zijn. Het stellen van onrealistische doelen kan ervoor zorgen dat je ontmoedigd raakt als je ze niet kunt bereiken. Door realistische doelen te stellen, kun je jezelf motiveren en ervoor zorgen dat je dagelijks vooruitgang boekt.

  1. Plan pauzes in

Pauzes nemen is essentieel om productief te blijven en overbelasting te voorkomen. Plan regelmatig pauzes in je dag om jezelf op te laden. Neem even de tijd om te wandelen, te mediteren of gewoon te ontspannen.

  1. Delegeer taken

Als ondernemer is het soms moeilijk om taken uit handen te geven. Het kan echter de moeite waard zijn om taken te delegeren als je het gevoel hebt dat je overweldigd wordt. Door taken uit te besteden, kun je jezelf meer tijd en energie geven om te focussen op de belangrijkste taken.

  1. Maak gebruik van je ‘productieve uren’

Iedereen heeft momenten op de dag waarop ze het meest productief zijn. Voor sommige mensen is dat ’s ochtends vroeg, terwijl anderen juist ’s avonds laat beter presteren. Probeer je werkzaamheden in te plannen op momenten waarop je het meest productief bent om het beste uit jezelf te halen.

  1. Leer om nee te zeggen

Als ondernemer is het soms moeilijk om nee te zeggen tegen nieuwe opdrachten of projecten. Het is echter belangrijk om te leren om nee te zeggen als je het gevoel hebt dat je te veel hooi op je vork neemt. Door nee te zeggen kun je voorkomen dat je overbelast raakt en kun je je focussen op de taken die echt belangrijk zijn.

Onthoud dat het plannen van je tijd een belangrijk onderdeel is van het runnen van een succesvol bedrijf. Door prioriteiten te stellen, een planning te maken en jezelf doelen te stellen, kun je jezelf op koers houden en succes behalen.

Kan jij wel wat hulp gebruiken om te leren plannen? Ben jij er klaar mee om het wiel zelf uit te moeten vinden? In het traject groeien met structuur help ik ondernemers die meer overzicht willen in hun taken. Die willen leren slim om te gaan met alle werkdruk. Wil jij hier meer over weten? Boek dan een gratis kennismakingsgesprek.