Angelique Vijge - Structuur - Hooggevoelig

Ik houd niet van de stempel “hoogsensitief”, maar toch…..

Ik heb heel lang mezelf voorgehouden dat ik een nuchter persoon ben, ik laat me niet zo snel gek maken. Gewoon doorgaan dan komt het wel goed. Ik houd niet van de stempel ‘hooggevoelig’, maar toch….

Toch had ik vaak lichamelijke klachten, zodra ik stress ervaarde kreeg ik migraine en moest ik overgeven. Ik lag weer een hele dag in bed, veel slapen en meditaties doen om weer een beetje bij mezelf te komen. Ik vond het altijd erg vervelend naar mijn werk en mijn omgeving dat ik alweer “buikgriep” had en ik baalde ervan dat ik me al weer ziek moest melden.

Dat ziek zijn was een teken dat ik over mijn grens was gegaan. Hoe vaak ik mezelf ook vertel dat ik door moet gaan, mijn lichaam grijpt gewoon in. Dat het in mijn ogen te vaak gebeurde, was dat ik sneller overprikkeld raakte dan ik wilde toegeven. Ik ben dus gevoeliger dan ik wilde toegeven.

Toen ik met ondernemen begon dacht ik, nu kan ik lekker op mijn eigen manier werken. Nu kan ik doen wat ik leuk vind. Maar als ondernemer ondervind je net zo goed stress, misschien nog wel meer. Ik baalde ervan dat ik weer tegen dezelfde muur aan liep. Ik dacht, ‘Hoe kan het, dat ik echt een bewuste keuze voor mezelf heb gemaakt, ik ben blij met mijn werk en toch ben ik weer regelmatig ziek’. Dat is de hooggevoeligheid.

Ik houd niet van de stempel ‘Hoogsensitief”, maar toch heb je te dealen met je gevoelens, prikkels en werkdruk. Als je het probeert te negeren, trapt je lichaam steeds weer op de rem. Door toe te geven en te accepteren dat ik hooggevoelig ben, weet ik waarom ik mijn grens moet bewaken. Ik kan beter luisteren naar mijn lichaam en kan ik eerder ingrijpen en de rust pakken die ik nodig heb. Het scheelt me een hele dag in bed liggen en ik voel me er veel beter bij.

Het was dus echt noodzakelijk voor mezelf dat ik hier een weg in zou vinden. Ik had structuur nodig, overzicht in mijn werk en een planning zodat ik weet wat ik moet doen op een dag.

Structuur voor hoogsensitieve ondernemers

De structuur is een nieuwe routine, het is een manier om mijn werk te kunnen doen en toch ook mijn grens in de gaten te kunnen houden.

Structuur is essentieel voor hooggevoelige ondernemers.

  • Het is een handvat, een nieuwe routine
  • Structuur zorgt ervoor dat je sneller herkent waar je grens ligt, hierdoor hoef je er niet eerst overheen te gaan, je ellendig te voelen, waardoor je veel tijd kwijt bent om te herstellen
  • Het geeft je rust en overzicht

Dat wil niet zeggen dat je nooit meer stress zal ervaren of dat je nooit meer iets zal vergeten. We zijn tenslotte allemaal mensen en geen computers. Maar de structuur geeft je balans tussen je werk en privé, zodat, als je bij je gezin of dierbare mensen bent dat je er ook ‘echt’ bent en niet met je hoofd in je werk zit.

Hoe fijn is dat.

Heb jij na het lezen van dit blog, behoefte om even te sparren? Wil jij weten wat structuur voor jou kan betekenen? Plan dan een gratis structuur gesprek. Ik denk graag met je mee.

Liefs Angelique

Angelique Vijge - Strcutuurcoach voor hooggevoelige ondernemers