Gevoelig of hooggevoelig | Angelique Vijge Structuurcoach

Gevoelig of hooggevoelig?

Hooggevoelig, is dat ook weer zo’n stempel wat je op mensen kan plakken? Wat houdt het precies in en wanneer weet je of je hooggevoelig bent?

Er zijn tegenwoordig nogal wat termen bij gekomen, je zou bijna denken dat er geen “gewone” mensen meer zijn. Maar ja, wat is “gewoon”? Ieder mens is uniek met zijn eigen karaktertrekken. Het kan soms wel fijn zijn als je jezelf ergens in herkent. Dat je begrijpt hoe en waarom je soms ergens wel of niet op reageert. Daarbij gaat het natuurlijk niet om hoe je overkomt bij anderen maar hoe jij je van binnen voelt. Als je aan de buitenkant één en al rust uitstraalt wil nog niet zeggen dat jij dat ook zo van binnen voelt.

Ik ben geen expert op het gebied van hooggevoeligheid, ik kan alleen maar uitgaan van mijn eigen ervaring en mijn eigen gevoel. Ik heb altijd wel geweten dat ik een gevoelsmens ben, maar hoe ik hiermee om moest gaan heb ik echt in de praktijk moeten leren. Ik ben jaren opzoek gegaan naar iets wat nu echt bij mij past maar ik maakte voornamelijk keuzes vanuit mijn hoofd. Hierdoor heb ik veel verschillende dingen gedaan en kreeg ik vaak een onrustig gevoel in mijn lijf. Ik moest er al snel weer op terugkomen dat dit niet het juiste pad voor mij was. Ik heb overigens nergens spijt van, want van iedere ervaring leer je weer veel over jezelf. Stukje bij beetje heb ik geleerd om op mijn gevoel te gaan vertrouwen.

Gevoelig of hooggevoelig?

Gevoelig of hooggevoelig? Als je een gevoelsmens bent, ben je dan ook meteen hooggevoelig? Los van het stukje erkenning en herkenning maakt het denk ik niet zoveel uit of ik gevoelig of hooggevoelig ben. Het gaat erom dat je leert omgaan met je gevoel en dat je leert om er naar te luisteren. Daar zit nu ook meteen het probleem. Onze maatschappij is heel erg gericht op relativeren en beredeneren, je gevoel kan je soms gewoon niet uitleggen.

Overprikkeld

Als je een gevoelsmens bent, heb je vaak ook last van teveel prikkels. Hierdoor kan je sneller moe worden of je krijgt andere klachten. Je wilt je werk graag goed doen, je wilt de ander een plezier doen, je bent opzoek naar bevestiging, zonder dat je het in de gaten hebt ga je zo weer over je eigen grens. Als ik over mijn grens ging wordt ik altijd ziek, als kind was dat al zo bij spannende uitjes met de familie. Tegenwoordig uit zich dat vaak in migraine.

Structuur

Structuur is voor mij de oplossing. De chaos van alles aan willen pakken, je steeds aan willen passen aan de wens van anderen heeft nu plaats gemaakt voor een overzichtelijke manier van werken, werken voor mijzelf. Overzicht geeft mij rust in mijn hoofd, ik kan daardoor beter luisteren naar mijn gevoel. Gestructureerd werken is een noodzaak geworden voor mij. Dan is het nog belangrijk om mijn grens in de gaten te blijven houden. Als ik na een drukke dag een wijntje wil drinken komt deze 3x zo hard aan en heb ik nog vaak alsnog migraine, met vallen en opstaan kom ik er wel. Luisteren naar je lichaam, het klinkt altijd zo makkelijk, maar in de praktijk is het best een uitdaging.

Ben jij ook een gevoelsmens? Voel jij je ook vaak overspoeld door alles wat je nog te doen hebt? Boek dan een gratis structuurgesprek met mij. Ik geef je tips en advies over hoe je meer rust in je hoofd kan krijgen.


E-book Grip op je e-mail | Angelique Vijge Structuurcoach