Creatief met Canva | Angelique Vijge

Creatief met Canva

Ben jij al bekend met Canva? Canva is een hele mooie tool om afbeeldingen te bewerken, een presentatie of een banner te maken. Vooral voor Facebook en Instagram berichten en stories is de tool erg populair.

Aan de slag met Canva

Met Canva kan je, je eigen template creëren.

Kies het sjabloon waarvoor jij een template wil gebruiken. Bijvoorbeeld een bericht op Instagram.

Uploads en foto’s

Bij Uploads kun je eigen afbeeldingen en video’s importeren en gebruiken voor jouw ontwerp.

Bij Foto’s heb je keuze uit ruim 100.000 mooie, gratis foto’s. Er zijn ook afbeeldingen die niet onder de gratis versie vallen deze foto’s kosten slechts €1 voor eenmalig gebruik. Scroll door het aanbod foto’s of kies een categorie om sneller een gepast beeld te vinden.

Elementen en Tekst

Bij elementen heb je keuze voor verschillende vormen, icoontjes, lijnen. Van alles of jouw afbeelding wat speels en creatief te maken. Voeg tekstblokken toe in verschillende grootes en lettertypes.

Als alles naar wens is kan je jouw afbeelding downloaden en delen via jouw sociale media kanalen.

Pas de kleurcodes aan naar eigen wens. Heb jij een huisstijl met bepaalde kleurcodes? Je kan de achtergrond maar ook de teksten aanpassen naar de kleuren van jouw eigen huisstijl.

Hier zijn enkele voordelen van het gebruik van Canva:

 1. Gebruiksvriendelijkheid: Canva staat bekend om zijn intuïtieve interface, waardoor zowel beginners als ervaren ontwerpers gemakkelijk grafische ontwerpen kunnen maken zonder veel technische kennis.
 2. Diverse sjablonen: Canva biedt een uitgebreide bibliotheek met professioneel ontworpen sjablonen voor verschillende doeleinden, zoals sociale media, posters, visitekaartjes, uitnodigingen en meer. Dit bespaart tijd bij het ontwerpen, omdat je een bestaand sjabloon kunt aanpassen aan je behoeften.
 3. Aanpasbaarheid: De sjablonen in Canva zijn volledig aanpasbaar. Je kunt afbeeldingen, tekst, kleuren en lettertypen wijzigen om je ontwerp persoonlijk te maken en aan te passen aan je merkidentiteit.
 4. Toegang tot stockfoto’s en -elementen: Canva biedt toegang tot een uitgebreide bibliotheek met stockfoto’s, illustraties, pictogrammen en andere grafische elementen die je kunt gebruiken om je ontwerpen visueel aantrekkelijker te maken.
 5. Collaboratie: Canva stelt gebruikers in staat om samen te werken aan ontwerpprojecten. Dit is handig voor teams die gezamenlijk aan materiaal werken en feedback willen geven.
 6. Mobiele app: Canva heeft zowel een webgebaseerde versie als een mobiele app, waardoor je ontwerpen onderweg kunt maken en bewerken.
 7. Snelle creatie: Dankzij de vooraf ontworpen sjablonen en gebruiksvriendelijke interface kun je snel ontwerpen maken zonder veel tijd te besteden aan het leren van complexe ontwerptools.
 8. Afdrukmogelijkheden: Canva biedt opties om je ontwerpen af te drukken in verschillende formaten en kwaliteiten, zodat je ze kunt gebruiken voor zowel digitale als fysieke doeleinden.
 9. Educational resources: Canva biedt ook educatieve bronnen zoals tutorials, blogposts en online cursussen die je kunnen helpen je ontwerpvaardigheden te verbeteren en meer te leren over grafisch ontwerp.

Kortom, Canva is een veelzijdige en gebruiksvriendelijke app die een scala aan voordelen biedt voor zowel individuen als bedrijven die op zoek zijn naar een eenvoudige manier om aantrekkelijke grafische ontwerpen te maken.

Canva abonnementen

Wil jij regelmatig gebruik maken van Canva? Je hebt keuze uit keuze uit 3 verschillende abonnementen. De goedkoopste varianten zijn geschikt voor individuen, de duurste is meer bedoeld voor grote ondernemingen. Je kan een account aanmaken op Canva.com

Gratis

Dit abonnement kost je niets. Met de gratis versie heb je toegang tot

 • 250.000 sjablonen
 • Meer dan 100 ontwerptypen (berichten voor social media, presentaties, brieven en meer)
 • Honderdduizenden gratis foto’s en graphics
 • Nodig leden uit voor je team
 • Werk samen en reageer in real time
 • 5 GB aan cloudopslag

In de fotobibliotheek kan je tevens gebruik maken van aantrekkelijke niet-gratis foto’s. Voor €1 kun je deze premium foto toch (eenmalig) gebruiken.

Canva Pro

Canva Pro kost € 109,99 per jaar of € 9,16 per maand (bij jaarlijkse facturatie) en heeft een stuk meer te bieden dan de gratis versie. Je kunt het Pro-abonnement 30 dagen lang gratis uitproberen om te zien of het abonnement voor jou de moeite waard is.

 • Maak 1 merkmateriaal aan en upload je eigen lettertypen en logo’s
 • Automatisch formaat van het ontwerp aanpassen met één klik
 • Meer dan 420.000 gratis sjablonen en dagelijks nieuwe ontwerpen
 • Meer dan 75 miljoen premium stockfoto’s, video’s, audio en illustraties gratis te gebruiken
 • Sla ontwerpen als sjabloon op, zodat je hele team ze kan gebruiken
 • 100 GB aan cloudopslag
 • Plan inhoud voor sociale media in voor 7 platforms

Canva Enterprise

Canva Enterprise kost €27 per gebruiker per maand en is ideaal voor grotere teams binnen een onderneming. Het abonnement bevat alles van Canva Pro, plus onbeperkte opslag, ‘’merkbeheer’’ en ingebouwde workflows voor goedkeuring van ontwerpen.

Wil me meer leren over Canva kijk dan eens op het youtube kanaal van Canva.