Rustmomenten plannen | Angelique Vijge

3 Tips voor meer rust in je hoofd

Help!! Iedereen wil iets van mij. Ik wil gewoon rust in mijn hoofd. 

Maandagochtend, je komt bij je bureau en er ligt al weer van alles waar je iets mee moet. Je had toch echt alles opgeruimd maar collega’s hebben weer papieren op je toetsenbord gelegd omdat je dit ‘moet’ lezen. Een andere collega komt nog even langs met een aantal vragen en een derde collega wil even een overleg met je inplannen. 

Je hebt je jas nog niet uitgedaan en je hoofd staat al weer ‘aan’. Wordt het weer zo’n dag….. Zelf had je hele andere dingen in gedachten en je hebt nog niet eens je mailbox geopend. 

Ik wil gewoon meer rust in mijn hoofd. Dat is een kreet die ik heel vaak voorbij hoor komen. Hoe krijg ik rust in mijn hoofd als er zoveel dingen zijn die ik moet doen, mensen die iets van mij verwachten. 

3 tips voor meer rust in je hoofd.

  • Opgeruimde werkplek 
  • Braindump
  • Rustmomenten plannen

Een opgeruimde werkplek is 

Een opgeruimde werkplek is een opgeruimd hoofd. Lekker makkelijk, zo’n uitdrukking die iedereen wel kent. Wat een cliché. Maar het irritante aan clichés is altijd dat er ook een kern van waarheid in zit. We weten het wel maar ja… het toepassen is nog een ander ding. 

Met een paar kleine stappen kan je al een opgeruimde werkplek creëren. Op de eerste plaats koop je een aantal postvakjes. Deze zet je op je bureau en de bovenste noem je “inbox”. Als er dan collega’s zijn die papieren op je toetsenbord leggen. Geef je aan dat ze dit de volgende keer in je  “inbox” bakje moeten leggen. Zo kan jij het oppakken als het jouw uitkomt in plaats van dat je er al mee geconfronteerd wordt terwijl je je jas nog aan hebt. 

De overige bakjes kan je op dezelfde manier indelen als de workflow van je mailbox. 

Zorg er voor dat aan het einde van de dag je werkplek is opgeruimd. Plan het laatste kwartiertje in om je werkplek op te ruimen. Zo start je de volgende dag weer fris en fruitig. 

Braindump

Heb je een vol hoofd? Doe je heel hard je best om alles te onthouden? Heb jij overal post-it briefjes liggen met dingen die je niet mag vergeten of inspiratie die je ergens hebt opgedaan? Maar ja dan moet je ook weer onthouden waar je die briefjes ook al weer had gelaten. Of je hebt de briefjes allemaal in het zicht liggen dat je er steeds mee geconfronteerd dat je dat ook nog moet doen. Het zorgt ervoor dat je steeds afgeleid bent en het daardoor juist niet kan loslaten. Al die triggers zijn ruis in je hoofd.

Doe regelmatig een braindump. Het liefst iedere ochtend voordat je aan je werkdag begint. Zo start je met een leeg hoofd. Het staat op papier dus je mag het loslaten. 

In mijn planner heb ik ruimte gemaakt voor een braindump. Zodat alles wat in je hoofd zit op een vast plek staat in plaats van overal briefjes. 

Schrijf alles op wat in je hoofd zit. Van klein tot groot, van werk tot prive. Alles schrijf je van je af. Taken die je binnen 5 minuten kan afhandelen doe je meteen. De andere taken verwerk je in je planner. 

Als je dit regelmatig doet krijg je steeds meer rust in je hoofd. 

Rustmomenten plannen. 

Zodra je een opgeruimde werkplek hebt en je hebt een braindump gedaan. Kijk je in je planning en je blokt een half uurtje om even naar buiten te gaan om te wandelen. 

De combinatie van beweging en de frisse lucht zorgt er voor dat je uit je hoofd gaat. 

Je kan op dat momenten je werk even loslaten. 

Wandelen is goed voor je brein en voor je lichaam. Het zorgt ervoor dat je na je wandeling weer energie hebt zodat je weer met frisse moed verder kan met je werkdag. 

Je hoofd is leeg gemaakt dus er komt weer ruimte voor inspiratie. 

Het werken met planner zorgt dat je hier ook dagelijks aan wordt herinnerd om een rust moment in te plannen.

Wil jij weten hoe je dat in jouw situatie toepast? Plan dan een gratis kennismakingsgesprek.